Přestavba pivovaru v Domažlicích už má územní rozhodnutí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
14.05.2013 22:20
Domažlice

Domažlice - Po letech příprav získaly Domažlice platné územní rozhodnutí na kompletní rekonstrukci památkově chráněného pivovaru z roku 1720, z něhož vznikne multifunkční kulturní, společenské centrum a minipivovar, v němž se po 18 letech začne opět vařit známé domažlické pivo. Přeměna budovy má stát 65 až 70 milionů korun. Na dalších až deset milionů korun přijde zařízení pivovaru. Všechno směřuje k tomu, aby se letos začalo, řekl ČTK starosta Miroslav Mach (Sdružení pro město Domažlice).
    "Nyní dokončujeme prováděcí dokumentaci, kterou bychom měli mít koncem června, nejpozději v červenci. Stavba se rozdělí na etapy," uvedl Mach. Ihned poté vyhlásí město výběrové řízení na dodavatele. Snahou radnice je zahájit letos první část, ale vinou komplikovaného zákona o veřejných zakázkách se může začátek posunout. Stavba se dá zvládnout za jeden rok, pokud by na ni byly peníze, které ale nejsou, dodal.
    Město se přihlásí o dotace z Regionální operačního programu, který ještě letos vyhlásí poslední výzvy. "V červnu budeme vyhodnocovat rizika, financování projektu včetně úvěrového. Zastupitelstvo rozhodne, na jak velkou část stavby se vypíše soutěž. Nemůžeme vypsat vše najednou, když na to nemáme zajištěné kompletní financování. Ale musíme určitě začít," uvedl Mach. Otevření pivovaru plánuje v roce 2015.
    Domažlice za minulých šest let investovaly 1,4 miliardy korun. Do dvou let plánují ještě dalších 400 milionů Kč do pivovaru, plaveckého bazénu, kulturního střediska a zateplení škol.
    Pivovar bude městský. Sládek bude zaměstnancem radnice a má fungovat i jako průvodce. Město pronajme pouze restauraci, jejíž vybudování přijde na dalších zhruba pět milionů korun; na této investici by se měl podílet její provozovatel, kterého zatím město nehledá.
    Výroba pivovaru by měla být v první fázi 1000 hektolitrů piva ročně, ale jeho kapacita bude až trojnásobná. "Chceme, aby to bylo špičkové pivo, prémiový ležák, který by konkuroval Prazdroji," uvedl Mach. Peníze z jeho prodeje se využijí na propagaci areálu a provoz. Radnice chce mít z tohoto místa kulturní centrum regionu, které by lákalo turisty. Tradice vaření piva ve městě sahá až do roku 1341.
    V objektu u náměstí vznikne ještě galerie, dva větší sály pro kongresy a společenské akce, sál pro divadlo a hudbu. Jedno patro zabere knihovna. Dále se tam plánuje expozice husitské historie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články