Na Novém Městě by měla vzniknout odpočinková zahrada

Vložil
ČTK
14.05.2013 22:10
Praha

Praha - Praha 1 chce opravit a zpřístupnit zahradu mezi ulicemi Opatovická a V Jirchářích na Novém Městě. Oprava zahrady, která je nyní ve fázi studie, vyjde asi na tři miliony korun. Nová odpočinková zahrada by se měla veřejnosti otevřít příští rok v dubnu, řekl dnes ČTK místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).
    "Nové Město je jednou z částí Prahy 1, kde je každý nový strom kvůli husté blokové zástavbě obzvláště ceněný. Tato zahrada je zelenou oázou mezi domy. Proto jsme se rozhodli, že zahradu zpřístupníme občanům pro účely klidné relaxace," uvedl Hodek.
    Projekt počítá s vytvořením klidného prostoru, kam bude mít přístup omezený počet návštěvníků a který bude vybaven jednoduchým venkovním mobiliářem. Součástí vybavení by měl být velký, pevně kotvený stůl a volně přenositelné židle a křesílka nebo lehátka. Zahrada se podle historických pramenů nachází na původním hřbitově, který přiléhal k tamnímu kostelu svatého Michala. Projekt nepočítá s výstavbou dětského hřiště.
    Cílem je vytvořit místo, kde bude možné si přečíst v klidu knížku nebo zahrát šachy. K současným pěti stromům by měly být nově vysazeny tři lípy. V zahradě se počítá i s ptačími budkami a ptačím pítkem. Osvěžení zde budou mít i lidé - voda by měla tryskat z nového pítka nebo malé fontány.
    Režim zahrady vyplyne ze zkušeností s provozem, předpokládá se její zamykání na noc. Na projektu spolupracuje Praha 1 s Evangelickou církví augsburského vyznání, která je sousedem zahrady a občas ji využívá například na venkovní bohoslužby.
0 komentářů
přidat komentář