Olomoučané budou znovu jednat o návrhu územním plánu

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
14.05.2013 22:00
Olomouc

Olomouc - Obyvatelé Olomouce se letos budou moci znovu vyjádřit k návrhu nového územního plánu, který na další léta určí hlavní parametry rozvoje města. Radnice k původnímu návrhu dostala skoro sedm stovek námitek a připomínek, takže chystaný územní plán ještě dozná výrazných změn. ČTK to dnes řekl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).
    K návrhu územního plánu lidé radnici zaslali 650 námitek a připomínek. Podání se nejčastěji týkala přestavby křižovatky ulic Pražské a Erenburgovy i propojení ulic Hynaisova a Dolní Hejčínská, které podle tamních obyvatel zvýší dopravu v této části města. Ekologické Hnutí Duha předložilo 12 námitek. Týkaly se plánu na stavbu parkovacího domu u ZOO na Svatém Kopečku či záboru zemědělské půdy u Hněvotína.
    Podle Novotného je už nyní jasné, že při vyhovění určité části námitek bude návrh územního plánu natolik upraven, že jeho opakované veřejné projednání bude nutné. "Předpokládáme, že by se tak mělo stát někdy v říjnu či listopadu letošního roku," dodal vedoucí odboru koncepce a rozvoje magistrátu Radek Dosoudil.
    Novotný jako určený zastupitel má spolu s pracovníky odboru koncepce a rozvoje na starost připomínky a námitky k územnímu plánu. "Během veřejných setkání a besed jsem nabízel občanům, že s nimi jejich námitky projednám osobně. Část z nich to využila, a tak jsem měl možnost se s jejich problémy blíže seznámit," uvedl primátor. Setkal se s lidmi, jež podávali námitky například ohledně budoucnosti areálu pevnůstky na Šibeníku, provozu Kovošrotu v Hodolanech či využití lokality u ulice Okružní.
    Když radnice v roce 2010 vytvořila koncept nového územního plánu Olomouce, dostala k němu zhruba 900 námitek a připomínek. Vedení města tehdy zcela vyhovělo 24 procentům z nich, dalších 49 procent akceptovalo částečně. Zbylé radní odmítli.
    Současný územní plán Olomouce úředníci začali tvořit v roce 1994. V platnost vstoupil o čtyři roky později. K sestavení nového územního plánu město nutí legislativa. Radnice ho ale potřebuje bez ohledu na ni. Současný plán odpovídá podle vedení města realitě poloviny 90. let 20. století, nikoliv aktuálnímu stavu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články