Cheb obnovil altán na Zlatém vrchu s výhledem na město

Vložil
ČTK
13.05.2013 17:30
Cheb

Cheb - Na Zlatém vrchu v Chebu byl dnes znovu otevřen altán, který nechala obnovit Nadace Historický Cheb. Altánek s výhledem na historický střed města byl zničen v 70. letech minulého století. Obnova dříve oblíbeného vycházkového místa nad Chebem přišla na 1,7 milionu korun, řekl dnes ČTK místostarosta Chebu a předseda správní rady nadace Michal Pospíšil (ODS).
    "Nadace zajistila samotnou stavbu a po dokončení byl altán předán do majetku města. Stejně to bylo i v minulosti například s věžemi kostela sv. Mikuláše, které jsme po dokončení také předali do majetku církve," uvedl Pospíšil.
    Altán byl obnoven podle projektu loni zesnulého chebského architekta Luďka Vystyda. Projekt vycházel z historických pramenů a nová vyhlídka tak kopíruje její původní vzhled z 80. let 19. století. "Kromě toho byly v altánu postaveny nové schody a šnekovitě se točící přístupová cesta, po které se na vyhlídku dostanou i vozíčkáři," doplnil Pospíšil.
    Práce na stavbě začaly loni na podzim a hlavní část stavebních prací se stihla ještě do příchodu zimu. Některé zemní práce ale musely počkat až na jaro. Definitivně byl altán s okolím dokončen na konci dubna.
    Část peněz na obnovu altánu, přes 50.000 korun, nadace získala z veřejné sbírky. Další prostředky poskytla nadace. Nyní nadace, které se zabývá obnovou historických památek v Chebu a okolí, připravuje rekonstrukci téměř zaniklého hřbitova v Krásné Lípě nedaleko města.
0 komentářů
přidat komentář