Den města se v Brně uskuteční poprvé 15. května 2013

Zdroj
Jakub Kořínek, člen koordinačního výboru Dne města
Vložil
Tisková zpráva
13.05.2013 13:45
Den města, který se v Brně poprvé uskuteční 15. května, oslavuje život ve městě a ukazuje nové možnosti, jak mohou obyvatelé využívat jeho ulice a další veřejná prostranství. Do happeningů, her nebo jen posezení a koukání se mohou návštěvníci zapojit v různých místech širšího centra Brna. Do příprav Dne města se zapojí renomované instituce a organizace stejně jako nezávislé „guerillové“ skupiny.

Pracovní oběd koordinátorů Dne města, foto: Petr Král

"Den města je hodnotově a politicky neutrálním svátkem města. Každý jej může slavit, jak chce", říká jeden z koordinátorů, Lukáš Likavčan z místní skupiny Hnutí Duha Brno, a dodává: "- pokud možno na ulici." Program Dne města začne snídaní na Solniční ulici a bude pokračovat aktivitami, jako jsou pouliční kresby, pikniky, stolní i městské hry, taneční improvizace, divadelní performance, cyklojízda, turnaj v piškvorkách na náměstí či grilování a filmová projekce. Bližší informace o programu najdete na facebookových stránkách festivalu.
Všechny tyto akce se konají ve veřejném prostoru, a přesně o to Dni města jde - vrátit lidský život do ulic a vrátit ulice lidem. Každá z připravovaných akcí rovněž upozorňuje na některý z typických nedostatků dnešních měst, a současně nabízí jejich pozitivní řešení. Jakub Kořínek z Brněnského urbanistického kroužku to upřesňuje: "15. května nebudeme kritizovat, kdo co dělá v našem městě špatně - rovnou si vytvoříme kus jiného města - města pro lidi."
Dalším z cílů Dne města je nabídnout rozmanitou škálu pohledů na město a jeho veřejné prostory. Právě tu zabezpečí různorodost zapojených organizací, mezi kterými lze najít aktivní jednotlivce, iniciativy, občanská sdružení, architektonické ateliéry, renomované nadace či univerzity.
Nejvíc aktivit se soustředí mezi třetí a pátou hodinou odpoledne v ulici Veveří. "Chceme tento vytížený koridor pro přesun z místa A do místa B proměnit v příjemné místo k zastavení, posezení a setkání s druhými lidmi", vysvětluje záměr Jakub Kutílek, dopravní projektant a cykloaktivista v jedné osobě. Na Veveří a blízkém Žerotínově náměstí si kolemjdoucí budou moci navrhnout svou vlastní ulici, zahrát si na zastupitele či územní plánovače, shlédnout taneční představení či klaunskou performanci. Lidé v MHD zažijí rozpaky nad podezřele se usmívajícími spolucestujícími, z nichž někteří si s nimi budou chtít i povídat. Fiktivní happening na Bratislavské ulici zve zase na výstavu revolučních forem sociálního bydlení. Postupně se během dne ve městě objeví větší množství nápisů, obrázků a miniher na samolepkách. Někdo je bude považovat za vandalství, jiný si jimi zpříjemní svůj den. Den města uzavře tematická projekce v nedokončené pasáži nového Divadla na Orlí a g(e)rilování pod Měnínskou branou.
Donedávna slavilo každé město svůj svátek jindy, v posledních letech se ale formuje jednotný název i termín, jímž je třetí květnová středa. Není divu, že zájem o městský veřejný prostor roste, vždyť od roku 2007 žije většina obyvatel planety ve městech, v Česku jsou to dokonce téměř tři čtvrtiny lidí. Ne les, ale město je naším životním prostředím, a čím dál víc lidí si to uvědomuje.
0 komentářů
přidat komentář