Prodej luxusních bytů navzdory krizi roste

Vložil
ČTK
12.05.2013 18:45
Praha

Praha - Prodej luxusních bytů v Česku navzdory ekonomické krizi roste, stále častěji je kupují movití Češi. Kupci je považují za bezpečnou investici. ČTK to řekli zástupci realitních kanceláří, které oslovila.
    Ekonomická krize se v segmentu luxusních bytů projevila podobně, jako například v prodeji luxusních aut. V posledních letech se jich v ČR prodal rekordní počet. "To samé je s výjimečnými nemovitostmi, které byly ještě před krizí předražené. Nyní mají zajímavou cenu, a tak si je bonitní klienti s volnými finančními prostředky pořizují. V případě dobrého výběru to může být nejen bezpečné uložení financí, ale navíc i dobré zúročení vložených peněz," tvrdí ředitel realitní společnosti Petr Šmelhaus.
    Podobnou zkušenost má také Ilona Monferini Mančíková, obchodní ředitelka jiné realitní společnosti, která se na luxusní nemovitosti specializuje. "Luxusní nemovitosti jsou mimořádná komodita. Podle našich zkušeností se tomuto segmentu krize v podstatě vyhnula," prohlásila Monferini Mančíková, podle níž krize zasáhla nejvíce sociálně slabé, případně střední třídu.
    Trhu s luxusními nemovitostmi pomohly také problémy zahraničních bank. "Tak často komentovaná krize nejenže prodej luxusních nemovitostí nezastavila či nezpomalila, naopak mu pomohla. V době, kdy si lidé nemohou být jisti ani bezpečnou úschovou svých vkladů u zahraničních bankovních ústavů, pak se investice do luxusních nemovitostí stává jednou z mála opravdu spolehlivých," poznamenal Mikuláš Ordnung.
    Krize zvýšila počet investičních nákupů dražších nemovitostí, potvrzuje také ředitel realitní kanceláře Peter Višňovský. "Nemovitosti v luxusním segmentu se prodávají dlouhodobě velice dobře. Pokud lze nějakým způsobem vnímat vliv vlekoucí se krize, tak vyšším podílem investičních nákupů. Klienti, kteří mají volné finanční prostředky, je nechtějí nechat ležet na běžných účtech, kde jejich hodnota díky velmi nízkým úrokům reálně klesá," uvedl Višňovský.
    Předseda představenstva a generální ředitel Milan Zavadil upozorňuje, že se mnohem lépe prodávají luxusní byty než rodinné domy. Podle něj je to dáno tím, že u bytů není možná taková architektonická rozmanitost jako u domů. "Prodej luxusních rodinných bytů je složitější, protože trefit se do vkusu potenciálních bohatých kupujících je velmi složité. Zpravidla se proto rozhodují spíše pro koupi pozemku, na němž si postaví dům podle vlastních představ," podotkl Zavadil. Podle něj tak majitelé rodinných domů nad 15 milionů korun při jejich prodeji spíše prodělají.
    Zajímavostí posledních let je to, že roste podíl domácích kupců. To potvrzuje většina realitních makléřů, kteří mají luxusní byty ve svém portfoliu. "Zajímavý je rostoucí zájem tuzemských kupujících na úkor například ruské klientely. Přestože naši zájemci většinou platí v hotovosti, myslím, že současné mimořádně vstřícné úrokové sazby hypoték by mohly rozšířit řadu lidí, pro které se koupě menší atraktivní nemovitosti stane dostupnější," odhaduje Monferini Mančíková.
    Domácí kupci převažují i podle ředitele Višňovského. "Zahraniční kupující hrají velmi malou roli. Nejvíce jsou mezi nimi již několik let zastoupeni Rusové," upřesnil Višňovský.
    Naopak mezi klienty jiné realitní kanceláře zajímající se o luxusní bydlení převažují cizinci. "Typickými klienty, kteří si kupují luxusní nemovitosti, jsou majitelé zahraničních firem, které mají aktivity v ČR, a vysoce postavení manažeři. Na 65 procent kupujících tvoří zahraniční klientela, zbytek jsou Češi," informoval šéf realitní kanceláře Zavadil.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ach...
Winter
13.05.13 08:06
zobrazit všechny komentáře