V Českém Krumlově otevřou opravenou synagogu

Vložil
ČTK
11.05.2013 12:55
Český Krumlov

foto: Lubor Mrázek
Český Krumlov - V Českém Krumlově otevřou ve středu opravenou synagogu. Návštěvníci v ní najdou stálou expozici Svět českokrumlovských Židů a také výstavu 4 fotografové, 2 země, 1 region, jež je součástí hornorakouské Zemské výstavy. Synagogu vlastní pražská židovská obec, od níž si ji pronajal a zrekonstruoval Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF). Konat se v ní budou zejména výstavy, koncerty a další společenské akce, řekla ČTK mluvčí fondu Eliška Koričarová.
    Oprava synagogy patří do projektu takzvaného třetího meandru, což je území na levém břehu Vltavy jižně od historického jádra. V této části města se nachází i nedávno opravené Museum Fotoateliér Seidel a domek malíře Egona Schieleho. Všechny tři objekty spojují prvky secese. "Při revitalizaci synagogy nás mimo jiné potěšila synergie s Museem Fotoateliér Seidel. Právě díky nalezeným snímkům Josefa Seidela z exteriéru a interiéru synagogy bylo možné prostor věrně rekonstruovat i s řadou zajímavých a důležitých detailů, které se už nedochovaly," uvedl ředitel ČKRF Miroslav Reitinger.
    Budova synagogy postavená v roce 1910 podle plánů pražského architekta Viktora Kafky plnila svůj účel do záboru Sudet v roce 1938. Po 2. světové válce sloužila krátce jako modlitebna pro vojáky americké armády, posléze byla využívána evangelickými církvemi a nakonec se z ní stalo skladiště. V poválečném období se objekt stal majetkem města Český Krumlov, které ho po roce 1990 vrátilo do rukou židovské obce.
    Náklady na opravu a vybavení synagogy, která je jednou z mála dochovaných staveb svého druhu v jižních Čechách, dosáhly zhruba 16,9 milionu korun, z 92,5 procent jsou hrazeny z ROP Jihozápad.
    Ve středu 15. května bude v synagoze otevřená výstava s názvem 4 fotografové, 2 země, 1 region. Je zaměřená na architekturu, tradice, náboženství, výrobní odvětví a příběhy konkrétních rodin žijících v této příhraniční oblasti na konci 19. a počátkem 20. století.
0 komentářů
přidat komentář