Kniha Můj baťovský domek mapuje možné úpravy baťovského bydlení

Vložil
ČTK
11.05.2013 00:20
Zlín

Zlín - Zlínská architektka Jitka Ressová vydala knihu Můj baťovský domek, která mapuje možné úpravy baťovského bydlení v současnosti. Zabývá se stavbami ve Zlíně i v zahraničí, sdělil dnes ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.
    Domky se zahrádkou a typickou cihlovou fasádou byly domovem dělníků pracujících v Baťových závodech. Baťa chtěl, aby se jeho zaměstnanci nevyčerpávali dojížděním do práce, a zajistil jim ubytování co nejblíže továrny. Ve zlínských částech Letná, Podvesná, Zálešná, Nad Ovčírnou, Lazy či Díly tak postupně vyrostlo přes dva tisíce staveb, které dodnes dávají Zlínu jeho charakteristický ráz. První domky měly mansardovou, další už rovnou střechu.
    Publikace popisuje 19 rekonstrukcí na přehledných schématech a půdorysech. Vybrané projekty ukazují podle architektky zdařilé a zajímavé přestavby. "Cílem mé práce bylo nahlédnout na problematiku individuálního bydlení, které má určitá omezení jak prostorová, tak institucionální, pohledem architektky, která ve městě žije. Dospěla jsem k tomu, že návod na rekonstrukci domků v městské památkové zóně není jen o předpisech a ideálním typovém projektu, který najdete na webových stránkách města. Je to spíše o individuálním přístupu architekta," uvedla Ressová.
    Kniha navazuje na loňskou výstavu, při které Ressová prezentovala současné úpravy baťovských domků. Cílem bylo konfrontovat někdejší záměry tvůrců s novými požadavky a představami, které kladou na bydlení lidé v současnosti. Hlavní část v knize i na výstavě byla věnována přestavbám půldomků. Samostatnou kapitolu tvoří stať věnovaná zahraničním lokalitám, které je možné se Zlínem srovnávat. Projekty doplňují fotografie Libora Stavjaníka, přílohou je DVD s dokumentem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články