kruh jaro 2013: Christian Devillers - Udržitelné město

Zdroj
Kruh
Vložil
Tisková zpráva
13.05.2013 13:55
Christian Devillers

Kruh a Francouzský institut v Praze Vás zvou na cyklus přednášek „Metamorfózy měst“

po 13/05/13, 19:30

Christian Devillers,

Udržitelné město, urbanistická revoluce 21. století

Christian Devillers představí během své přednášky v Praze projekty svého atelieru Devillers et Associés, které se zabývají různými tématy trvale udržitelného rozvoje měst. Udržitelný rozvoj, jenž byl po určitou dobu vnímán pouze v souvislosti s malými soběstačnými soubory, vztahuje Devillers k celému městu a území. Potřeba udržitelného rozvoje podle něj vyžaduje transformaci urbanistických přístupů, postupů a samotných městských plánů.
Na přednášku bude navazovat moderovaná diskuse na téma udržitelnosti měst a obcí s architektem a předním odborníkem na územní plánování hl.m. Prahy Pavlem Hniličkou, místostarostou městské části Praha 3 s kompetencí pro územní rozvoj, dopravu a životní prostředí Ondřejem Rutem a jedním z hlavních představitelů iniciativy Auto*Mat Vítem Masare. Debatu moderuje architekt Filip Tittl.

Christian Devillers
(*1946) je architekt působící v Paříži. Přes třicet let se zabývá převážně urbanistickými projekty a veřejným prostorem. Vedle navrhování se též věnuje publikační činnosti a vyučoval na školách architektury v Nancy, Paříži, Ženevě, Barceloně. V roce 1998 získal cenu Grand Prix National de l’Urbanisme.

Přednáškový cyklus Metamorfózy měst představí české veřejnosti současnou francouzskou architekturu a její tvůrce.  Šest přednáškových a diskuzních večerů probíhá od března do prosince 2013. Tématem celého cyklu je město a jeho proměny. Jednotlivé večery se budou zabývat otázkami udržitelného rozvoje města, problémy dnešní rozvolňující se zástavby a potřebě znovu definováním jeho hranic.

Francouzský institut v Praze, Štěpánská 35, Praha 1
zdarma
přednáška bude ve francouzštině a bude tlumočena do češtiny




Pavel Hnilička (*1975) studoval Fakultu architektury ČVUT v Praze v letech 1993–2000 u prof. Ladislava Lábuse a prof. Aleny Šrámkové. V roce 2002–2003 absolvoval postgraduální studium na ETH Zürich u prof. Dietmara Eberleho. Pracoval v ateliéru 4DS v letech 1998–1999 a v atelieru prof. Pavla Zvěřiny v letech 1999–2002. Od roku 2003 vede vlastní ateliér Pavel Hnilička Architekti. V letech 2006–2009 spolupracoval s Ondřejem Císlerem. Od roku 2003 spolupracuje s ateliérem Baumschlager Eberle na projektech v Praze. Zabývá se návrhy a realizací staveb a v posledních letech se intenzivně věnuje urbanismu a zpracovává regulační a územní plány měst a obcí. Je autorem knihy „Sídelní kaše – Otázky k suburbánní výstavbě rodinných domů“ (1. vydání 2005, 2. vydání 2012). V letech 2007–2010 vyučoval na FA ČVUT na ústavu urbanismu. Od roku 2012 pracuje pro Útvar rozvoje hl. m. Prahy jako vedoucí pracoviště pro územní a stavební standardy na novele obecně technických požadavků na výstavbu.

Vít Masare (*1987)
 od roku 2010 jeden z hlavních představitelů iniciativy Auto*Mat, jejímž cílem je zlepšovat prostředí pro kvalitní život ve městě. Odbornou  prací, zapojováním veřejnosti, osvětou a lobbingem Auto*Mat prosazuje principy udržitelnosti, participace a inkluze v rámci dopravní, rozvojové a kulturní politiky Prahy. Vít Masare je členem Pražského urbanistického kroužku či řídícího výboru Metropolitní ozvučné desky. Aktuálně se zabývá mj. Smetanovým nábřežím a magistrálou.

Ondřej Rut
(*1981) je místostarosta městské části Praha 3 s kompetencí pro územní rozvoj, dopravu a životní prostředí. Je členem Strany zelených. Vystudoval obor sociální a kulturní ekologie na Karlově univerzitě,  šest let se věnuje komunální politice, zejména v oblasti limitů a možností udržitelného rozvoje města. Před působením na žižkovské radnici se věnoval práci pro ekologické neziskové organizace a projektovému řízení.  



organizátoři: Kruh, Francouzský institut v Praze,
partneři: Ministerstvo kultury ČR, Škola architektury AVU Praha,
projekt podpořili: Konsepti, Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Metrostav a. s., Sipral a. s., Nadace české architektury,
mediální partneři: Era 21, Radio 1, archiweb

Občanské sdružení Kruh
pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Kruh již uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Občanské sdružení Kruh je také iniciátorem celorepublikového festivalu Den architektury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články