Při opravě hotelu Praha v Kyselce chybovali památkáři i firma

Vložil
ČTK
09.05.2013 18:35
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Podle památkové inspekce při loňské opravě střechy bývalého hotelu Praha v Kyselce na Karlovarsku chybovali památkáři i dodavatel stavby. Krov památkově chráněné stavby se loni v říjnu, krátce po započetl opravy, částečně zřítil. Dnes je budova, patřící Karlovarským minerálním vodám a. s., už zastřešena, ale podle památkové inspekce škody nastaly. ČTK o tom dnes informoval Martin Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD), která dala ministerské inspekci podnět k prošetření.
    Hotel Praha je součástí komplexu lázeňských budov, které v Kyselce vznikly ve druhé polovině 19. století. Heinrich Mattoni, který si pronajal vývoz místního Ottova pramene, tehdy v Kyselce vystavěl lázeňské domy, hotely, promenádu a další budovy. Součástí komplexu byl i hotel Praha, původně Korunní princ Rudolf.
    Památková inspekce shledala při záchraně krovu nedostatky jak na straně státní památkové správy, tak i firmy, která měla krov sejmout a co největší část prvků zachránit a znovu použít. Krov se podle inspekce vůbec zhroutit nemusel, uvedl Kadrman.
    "Památková inspekce na základě poznatků svých pracovníků z praxe v oboru nepředpokládá, že by za necelé tři měsíce mohlo dojít k významnějšímu zvětšení poruch jednotlivých prvků krovu v důsledku rozvoje biotického napadení dřeva," píše ve svém stanovisku inspekce.
    Podle inspekce například památkáři ponechali jen na vůli účastníka řízení, aby zvážil, jaký způsob rozebírání konstrukce je "opatrný" a které její části "nebudou nevratně poškozeny".
    "Jsme zděšeni lajdáckým přístupem loketských a karlovarských památkářů v případě nařízeného zastřešení hotelu Praha. Obáváme se, že poničení památkových hodnot bezprostředně hrozí právě opravovanému hotelu Stallburg i Löschnerovu pavilonu," uvedla ASORKD. Požaduje i personální změny na loketském pracovišti Národního památkového ústavu.
    Přesto inspekce konstatovala, že to, že budova bývalého hotelu Praha je dnes zastřešená, "je výsledkem činnosti státní památkové péče a že k tomuto výsledku přispěl rovněž zájem veřejnosti, který získalo jmenované občanské sdružení medializací problematiky. Ještě v polovině roku 2012 nic nenasvědčovalo tomu, že by vlastník k opravě předmětné budovy přistoupil."
0 komentářů
přidat komentář

Související články