Turisté vybrali podobu rozhledny Hýlačka, vyhrála ta nejlevnější

Vložil
ČTK
08.05.2013 18:15
Tábor

Tábor - Vedení Klubu českých turistů Tábor rozhodlo o budoucí podobě rozhledny Hýlačka. Nová vyhlídka nahradí původní přes 90 let starou stavbu, která loni 1. ledna z dosud neznámého důvodu shořela. Vybíralo se ze tří návrhů oceněných loni v architektonické soutěži, která se konala za spolupráce a finanční podpory města Tábor, řekl dnes ČTK předseda klubu Radek Přílepek.
    Rozhledna má stát šest milionů korun, klub pořádá veřejnou sbírku. Pomoc slíbil i krajský úřad.
    "Po několika měsících jsme dospěli k rozhodnutí, že bude realizován soutěžní návrh číslo 31, který se v architektonické soutěži umístil na třetím místě. Jeho autorem je David Grygar s týmem spolupracovníků. Jedná se o lehkou ocelovou konstrukci s dvěma nosnými sloupy, které budou kotveny šesti táhly. Nosné prvky rozhledny tak připomínají tvar původní Hýlačky," popsal předseda. Samostatně vedle vlastní rozhledny je navržen objekt zázemí s prodejnou vstupenek a s toaletami.
    Hlavním kritériem pro výběr se staly náklady. Byla vybrána stavba, která bude podle architektonických studií nejlevnější. "I tak se náklady na přípravu a stavbu vyšplhají na zhruba šest milionů korun. Po tomto rozhodnutí může začít projektová příprava stavby a vyřízení všech potřebných povolení," uvedl Přílepek.
    Na podporu výstavby nové rozhledny na vrchu Hýlačka pořádá klub veřejnou sbírku. Příspěvky je možné zasílat na účet číslo 249362410/0300 nebo přispívat do sbírkových kasiček. Klub dosud vybral zhruba půl milionu korun. Pomoc slíbil i krajský úřad.
0 komentářů
přidat komentář

Související články