Rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci skončí v polovině června

Vložil
ČTK
08.05.2013 18:10
Olomouc

Olomouc - Rekonstrukce Dolního náměstí v historickém centru Olomouce, která byla zahájena loni v únoru a přijde na bezmála 130 milionů korun, skončí v polovině června. Stavební firmy poté ještě opraví přilehlé ulice, které při rekonstrukci náměstí zatížil provoz nákladních automobilů a stavebních strojů. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Novotný (ODS).
    "Jsme si vědomi toho, že rekonstrukce Dolního náměstí trvala poměrně dlouho a znatelně ovlivnila život v centru města. Nicméně věřím, že nová tvář opraveného náměstí bude Olomoučanům odpovídající odměnou za jejich trpělivost s detailním archeologickým průzkumem i následnými stavebními pracemi," uvedl Novotný.
    Kolaudace Dolního náměstí je naplánována na 15. června a v následujících dvou až třech měsících bude náměstí postupně vybaveno 30 lavičkami, šesti stojany na jízdní kola a 17 odpadkovými koši. Projekt počítá i s nasvícením místních památek.
    Na Dolním náměstí budou instalovány také nové lampy, kterými chce radnice nejpozději příští rok vybavit také sousední Horní náměstí. "Stejné lampy, jaké budou v úzkém krčku spojujícím obě náměstí, bychom rádi osadili také na Horní náměstí. Sjednotí se tak centrum města a nový typ osvětlení by také měl vyřešit velmi diskutovanou nedostatečnou intenzitu stávajících lamp na Horním náměstí," uvedl Novotný.
    Závěrečným krokem rekonstrukce bude restaurace Mariánského sloupu, který zdobí centrální část Dolního náměstí. Restaurování této národní kulturní památky bude stát zhruba milion korun.
    Archeologové na Dolním náměstí při průzkumu před zahájením rekonstrukce našli základy románského kostela z 12. století a kaple svaté Markéty z 15. století. Mezi cenné objevy patří také pohřebiště poblíž Neptunovy kašny. Na výzkumné ploše poblíž morového sloupu našli rovněž kamenné a dřevěné kanálové stoky ze 14. století či celoplošnou dlažbu v několika úrovních od 14. až do 16. století.
    Nejcennější historické nálezy hodlá město prezentovat například vydlážděnou stopou románského kostela a pamětní deskou v dlažbě, která bude opatřena textem vysvětlujícím nálezy obou kostelů. Radnici se podle primátorova náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) podařilo na rekonstrukci Dolního náměstí získat dotaci z regionálního operačního programu, která pokryje 85 procent nákladů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články