Mezinárodní workshop pro vytvoření festivalového pavilonu aneb 2,5 dne v Praze nejen pro architekty

Zdroj
reSITE
Vložil
Tisková zpráva
07.05.2013 03:05
Mezinárodní diskusní platforma a festival reSITE ve spolupráci se soukromou vysokou školou architektury  ARCHIP otevírají registraci na intenzivní, 2 a půl dne trvající mezinárodní workshop na návrh mobilního pavilonu pro festivalové akce. Workshop je určen architektům, umělcům, inženýrům a dalším zájemcům, kteří by chtěli vytvořit podobu pavilonu pro doprovodný program reSITE v příštích letech.


 
Ambicí tvůrců mladého festivalu reSITE, který se snaží o výměnu názorů a konfrontaci různých přístupů ke tvorbě města nejen mezi urbanisty a komunálními politiky, je formulovat myšlenky tak, aby byly přijatelné i pro další města ve Středoevropském regionu. Mobilní festivalový pavilon by měl být právě dějištěm takových rozhovorů, dialogu mezi politickými lídry, architekty, zástupci komunit i komerčního developmentu, s cílem pokusit se o transparentní a efektivní přístup k rozvoji měst v zemích poznamenaných nekoncepčním městským plánováním v období po pádu komunismu. Díky mobilitě bude být možné myšlenky reSITE vyvézt i za hranice Prahy, potažmo České republiky.

„Pavilon by měl být ztělesněním základních principů, k nimž se hlásíme: spolupráce, transparentnost, udržitelnost, otevřenost, inovace a mezinárodní rozměr,“ říká zakladatel festivalu, americký krajinář Martin Barry, „Měl by být i opravdovou „značkou“, která pomůže k identifikaci našich snah i v dalších středoevropských městech.“ Jelikož festival sám o sobě si zakládá na široké mezioborové spolupráci i výsledná podoba pavilonu by měla vzniknout jakožto výsledek mezinárodního multioborového workshopu. Tvůrčí dílnu povede věhlasný stavební inženýr a designér Cecil Balmond, bývalý viceprezident známé kanceláře ARUP (dnes vlastní Balmond Studio v Londýně). Po loňské velmi dobře obsazené soutěži na podobu pražských nábřeží (Skanska Bridging Prague) se tak letos otevírají dveře pro další týmy a jednotlivce, kteří se mohou výrazně zapsat do kroniky festivalu reSITE. Odbornými lektory a oponenty návrhů účastníků z celého světa budou špičkoví odborníci z renomovaných kanceláří. Účast přislíbili Steffan Rettich (Karo, Lipsko), Jonas Norsted (Atelier Oslo) nebo Barbara Wilkis (W Architecture and Landscape, NYC.).

Workshop je otevřen pro interdisciplinární týmy i jednotlivce z různých oborů. Mohou se jí zúčastnit zájemci z řad architektů, krajinných architektů, inženýrů, sociologů, geografů, ekologů, z oblasti marketingu, ekonomie, vědy, obchodu, technologie a IT, každý kdo se zajímá o architekturu, urbanismus, nebo jednoduše o město a život v něm.


Zpomezi přihlášených vybere odborná porota ve složení Osamu Okamura (architekt, reSITE Praha), Maria Aiolova (Terreform ONE, NYC), Alexandros Washburn (Vedoucí městského plánování, město New York), David Černý (výtvarník, Praha) a David Chisholm (CMC Architects, Praha) 25 účastníků, kteří budou v průběhu festivalu reSITE v Praze od 21. do 23. června 2013 společně vytvářet návrh pro mobilní pavilon. O konečné podobě pavilonu rozhodne mezinárodní porota složená z renomovaných osobností: architektů, urbanistů a designérů z domova i ze světa.

Podrobné podmínky pro zájemce lze najít na http://workshop.resite.cz/. Registrační poplatek do první fáze workshopu je 450 Kč. Přihlášky je potřeba odevzdat do 30. května 2013 a to výlučně elektronickou formou. O účastnících workshopu se rozhodne do 3. června.
0 komentářů
přidat komentář

Související články