Památkový ústav vybral nového vítěze soutěže na opravu Bečova

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
06.05.2013 20:50
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) znovu posuzoval soutěž na obnovu hradu Bečova nad Teplou a vybral jako jejího vítěze ateliér Girsa At, který se v původním hodnocení umístil jako druhý. ČTK to dnes sdělila mluvčí NPÚ Dita Roubíčková. Proti výsledkům soutěže totiž jeden z účastníků podal námitky, v níž poukázal na údajně špatné propočty ve vítězném projektu. Porota proto soutěžní návrhy posoudila znovu.
    Architektonická soutěž je součástí projektu Bečov nad Teplou - příkladná obnova hradu a přilehlých objektů pro prezentaci památkové péče formou vzdělávacích programů. Jeho cílem je nejen příkladná památková obnova a zpřístupnění hradu, ale také vlastní realizace. Hrady a zámky ve správě NPÚ jsou totiž podle památkářů ideálními modelovými pracovišti, na kterých je možné experimentálně odborné ověřovat postupy a procesy.
    Významná památka ve správě státu se obnovuje dlouhodobě, soutěž byla na celkové řešení záchrany a využití dosud nepřístupné části areálu horního hradu. Do soutěže se přihlásilo 16 návrhů, šest z nich porota vyřadila kvůli porušení podmínek a jako vítězný návrh v prosinci vybrala projekt kanceláře MCA atelier.
    "Po podrobném přezkoumání námitek zadavatel dospěl názoru, že do výsledné hodnoty realizačních nákladů vítězného návrhu některé položky propočtu pravděpodobně nebyly započteny, což ve svém důsledku může představovat nedodržení nejvýše přípustné hodnoty realizačních nákladů," uvedl dnes NPÚ. Aby zjistil potřebné náklady projektu, zhodnotil NPÚ znovu soutěžní návrhy; šest původně vyřazených zůstalo vyřazeno. MCA atelier byl z další účasti v soutěži z důvodu překročení maximálně přípustné výše realizačních nákladů vyloučen, uvedla mluvčí. Nejasnosti u dalších projektů jejich autoři podle mluvčí dostatečně vysvětlili.
    Předchozí hodnocení návrhů bylo podle NPÚ kvalitní a podrobně odůvodněné, rozhodla se porota o posunutí návrhu, který se původně umístil na druhém místě, na uvolněné místo první, a návrhu, který se umístil třetí, na místo druhé. Třetí místo nebylo uděleno.
    Záchrana a obnova hradu a zámku Bečov má být ukončena v roce 2015 zpřístupněním celého areálu. V plánu je mimo jiné rekonstrukce Pluhovských domů v areálu horního zámku. Právě tam se přemístí po dokončení oprav rozšířená expozice relikviáře svatého Maura. Bečovský hrad z první poloviny 14. století je unikátním dokladem historické architektury - nebyl ani v době renesance ani baroka přestavěn, jak bylo zvykem, zachoval se téměř v původní podobě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články