Sklenářova galerie hledá náhradní prostory

Vložil
ČTK
03.05.2013 22:30
Praha

Praha - Galerista Zdeněk Sklenář by mohl dočasně umístit své výtvarné projekty v městské Galerii 1 ve Štěpánské ulici v Praze 1. O jednáních mezi galeristou a městskou částí informovala dnes ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Sklenář až dosud skladoval stovky originálních uměleckých děl v domě na Smetanově nábřeží, kde měl i výstavní síň. V bezprostřední blízkosti galerie v pondělí explodoval plyn.
    "Od července do září, tedy na tři měsíce, by mohl přesunout svou galerii do Štěpánské 47. Prostor se mu líbil, vypadá to, že se dohodneme," uvedla mluvčí.
    Zatím jsou díla z galerie dočasně umístěna v depozitářích. Sklenář už uvedl, že na čas omezí výstavní program, obchodní činnost prý ale neukončí. Ve sbírce předního českého sběratele umění jsou například díla od Antonína Slavíčka, Františka Kupky, Toyen či Jana Zrzavého a dalších, od klasiků po mladé výtvarníky.
    Rozsah škod po výbuchu zatím nebyl vyčíslen. Tlaková vlna vybila okna galerie, poškodila zdi a nenávratně zničila řadu originálních uměleckých děl. Galerie na Smetanově nábřeží má nyní zabedněná okna, okolí stále hlídají policisté. Na místě pracují stavaři a plynaři.
    Galerie Zdeněk Sklenář vznikla v polovině 90. let, systematicky se věnuje prezentaci českého umění v Česku i v zahraničí. Vystavuje autory od konce 19. století po současnou mladou generaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články