Aukce přinesla další peníze na obnovu kostela podle Pleskota

Vložil
ČTK
02.05.2013 18:20
České Budějovice

Josef Pleskot

České Budějovice - Výtěžek 264.000 korun na obnovu českobudějovického kostela Svaté Rodiny na Senovážném náměstí přinesla dnešní benefiční aukce uměleckých děl. Objekt patří Biskupskému gymnáziu a studenti se jej rozhodli obnovit podle návrhu známého architekta Josefa Pleskota. Pro tento účel i s obnosem z dnešní aukce už získali celkem 1,37 milionu korun, řekl ČTK kněz a spirituál Biskupského gymnázia Josef Prokeš.
    Na podobě kostela se podepsal v minulosti komunistický režim. Poničenou stavbu teď začíná Biskupské gymnázium postupně renovovat. "Částka, kterou momentálně disponujeme, stačí k tomu, abychom zahájili práce na osvětlení kostela, zavedení elektřiny a topení," řekl Prokeš.
    Dnešní aukce nabídla uchazečům přes 40 děl od 34 autorů. Zájemci vydražili téměř všechny exponáty. "Chtěl jsem podpořit opravu kostela a zároveň jsem hledal dílo, které si mohu s přítelkyní dovolit," uvedl jeden z úspěšných dražitelů Pavel Pelikán, student šestého ročníku Biskupského gymnázia.
    Kostel Svaté Rodiny, jenž se nachází v těsné blízkosti historického centra Českých Budějovic, vznikl v 80. letech 19. století. Tehdy patřil ke klášteru a sirotčinci boromejek. V éře komunistického režimu byl kostel odsvěcen a přestal se používat pro církevní obřady.
    Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších českých architektů současnosti Josef Pleskot navrhl před dvěma roky projekt, který by měl pomoci k obnově objektu. Biskupské gymnázium v něm chce v budoucnosti pořádat mše i jiné školní akce.
0 komentářů
přidat komentář