Umělci zaslali do soutěže o lavičku J. Škvoreckého pět návrhů

Vložil
ČTK
02.05.2013 18:15
Náchod

Náchod - Do soutěže na lavičku spisovatele Josefa Škvoreckého, kterou vyhlásila náchodská radnice, umělci přihlásili pět návrhů. Vítěze vybere porota, řekla dnes ČTK mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Náchodský rodák Škvorecký zemřel v lednu 2012 v 87 letech v Torontu v Kanadě.
    "Počítáme, že do týdne bude stanovený termín, kdy se sejdou členové hodnotící komise a poté jeden z návrhů vyberou," řekla Adlof. Dílo připomínající Škvoreckého by na Masarykově náměstí mělo být umístěno nejpozději do konce července 2014.
    V zadávacích podmínkách stojí, že realistická socha Škvoreckého ve věku zhruba 60 let má sedět na lavičce, součástí návrhu musí být i informační deska se základními údaji. Lavička má nabízet kolemjdoucím dvě místa k sezení. Radnice očekává, že náklady nepřekročí 850.000 korun.
    Škvorecký, který se v Náchodě narodil, své mládí zobrazil především ve svém nejslavnějším románu Zbabělci a v knize Prima sezona. Na začátku roku 1969 odešel do Kanady. V Torontu spolu s manželkou, spisovatelkou a herečkou Zdenou Salivarovou, založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers, ve kterém vydávali díla autorů, kteří nemohli v komunistickém Československu publikovat. Spisovatel město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých 80. narozenin.
0 komentářů
přidat komentář

Související články