Revitalizace Střeleckého ostrova je ve dvou třetinách

Zdroj
Martina Vašíčková
Vložil
ČTK
01.05.2013 16:25
Praha

Praha - Práce na revitalizaci Střeleckého ostrova v Praze jsou asi ve dvou třetinách. Zbývá dodělat chodníky, osadit stromy a herní prvky na dětská hřiště. Trávníky a louky budou vysety až v závěru rekonstrukce. Opravy, které by měly skončit v červenci, vyjdou Prahu 1 téměř na 80 milionu korun bez DPH.
    "Velmi brzy se začnou dělat finální terénní úpravy," řekl novinářům před dokončením oprav projektant Tomáš Jiránek. "Za několika dní se začnou osazovat stromy, nyní se instalují herní prvky a výtah, který se ještě bude osazovat kabinou a vnějším pláštěm. Přivezou se lavičky. Trávníky se budou zakládat až v samém finále," uvedl. Vysazeno bude 61 nových stromů, které nahradí asi tři desítky vykácených.
    Na revitalizaci, která se plánovala od roku 2006, přispěl 25 miliony magistrát. Opravuje se i historické schodiště, které patří hlavnímu městu. "Restaurováno je nejen jako kamenické dílo, ale zejména jako statický pilíř celého mostu Legií. Každý schod bylo nutné pomalu a opatrně složit jeřábem do parku a pak opravit a sanovat prostor pod ním, to vše pod přísným dohledem památkářů," uvedl vedoucí oddělení investic Prahy 1 Jakub Dvořák. Interiér schodiště bude přestavěn na toalety s přebalovacím koutem, bude zde i zázemí pro ostrahu parku.
    Jedním z největších zásahů do podoby parku byla instalace samonosného výtahu ze severní strany mostu Legií. Uvažovalo se také o zřízení malé kavárny, což ale nepovolili památkáři.
    Projekt v minulosti kritizovala opozice jako "dost velkorysý" a nákladný. Podle projektanta ale drahý není. "Pražské parky založené většinou před sto lety si zaslouží dost podstatný zásah proto, aby ho další generace mohly užívat. Nikdo nezpochybňuje peníze vynaložené do administrativní budovy a tady ty peníze jsou srovnatelné s jedním podlažím jedné budovy," uvedl Jiránek.
    Celý projekt je mimo jiné nákladný i proto, že veškerá doprava stavebního materiálu a některé techniky se děje po vodě. "Navíc se musíme zbavit staré infrastruktury, která tu byla," doplnil Dvořák.
    Kromě nových chodníků, osvětlení a kompletní infrastruktury přibudou nově na ostrově dvě dětská hřiště. Podle projektanta je to možná nadbytečný prvek, vyžádali si ho ale politici a občané. "Zdá se nám, že (dětská hřiště) poněkud devalvují vážnou atmosféru architektonického jádra. Je to ale dobová zvyklost a přání některých politiků a občanů," uvedl Jiránek, podle něhož už samotný park je pro dítě velkým hřištěm.
    Městská část opravuje jen severní část ostrova, která se často využívá pro konání kulturních akcí. Jižní cíp patří soukromému vlastníkovi, který zde má restauraci. Na přelomu července a srpna by měl být ostrov otevřen lidovou oslavou s divadlem a koncerty.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
revitalizace Střeleckého ostrova
Markéta Gausová Zörnerová
09.05.13 04:00
zobrazit všechny komentáře

Související články