Amsterodamské van Goghovo muzeum se otevřelo návštěvníkům

Vložil
ČTK
01.05.2013 16:00
Amsterodam - Po půlroční rekonstrukci se dnes návštěvníkům znovu otevřelo amstero- damské muzeum Vincenta van Gogha. Tato instituce vlastní největší sbírku obrazů tohoto známého nizozemského malíře 19. století.
    Znovuotevření oslavuje muzeum výstavou s názvem Vincent v práci, která se věnuje jeho metodám tvorby, přípravě barev, štětců a dalších nástrojů, jež používal.
    Posledním obrazem, který kurátoři dnes pověsili, byl autoportrét, na němž se van Gogh zvěčnil za plátnem se štětci a malířskou paletou v ruce. Dalšími významnými díly, které muzeum vystavuje, jsou dvě verze van Goghova slavného obrazu s názvem Slunečnice. Ty visí po stranách portrétu La Berceuse. V dochovaném dopise van Gogh naznačil, že obrazy zamýšlel vystavit právě takovýmto způsobem.
    Van Goghovo muzeum je v krátké době třetí velké muzeum v nizozemské metropoli, které se po rozsáhlé přestavbě opět otevřelo návštěvníkům. V září zahájilo veřejný provoz po devítileté rekonstrukci Stedelijk Museum a na počátku dubna Rijksmuseum, na kterém dělníci pracovali deset let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články