Plzeň chce letos začít s rekonstrukcí bytu od slavného Loose

Vložil
ČTK
30.04.2013 21:10
Plzeň

Plzeň - Plzeň chce ještě letos začít s celkovou rekonstrukcí unikátního bytu od Adolfa Loose v Bendově ulici 10. Bývalý byt Viléma a Gertrudy Krausových, které s příchodem druhé světové války postihl pohnutý osud, chce zpřístupnit v roce 2015, kdy bude Evropským hlavním městem kultury. Úpravy cenných prostor vyjdou na sedm milionů Kč. Radnice chystá práce i v dalších objektech, pod nimiž je světoznámý architekt podepsán. ČTK to řekl šéf městských památkářů Petr Marovič.
    "Práce v Bendově 10 by měly začít na přelomu září října, dokončeny mají být v roce 2014. V případě tohoto objektu jsme nejdál," uvedl.
    V bytě nedaleko Klatovské třídy v centru, který vlastní město, se z původního vybavení dochovaly především interiéry ve dvou místnostech. Rekonstrukce zahrnuje rehabilitaci prostor jídelny, obývacího pokoje a ložnice s Loosovými interiéry, ale i ostatních částí, v nichž mají být kanceláře. Objekt nabídne zázemí pro komorní kulturní a společenské akce. Město má zpracovanou projektovou dokumentaci, nyní hledá realizátora.
    "Další z objektů, na Klatovské 12, chceme do roku 2015 zařídit nábytkem podle dobových fotografií, jde o místnost jídelny," řekl Marovič. Stůl a 12 židlí vznikne podle replik nábytku v pražské Müllerově vile. Při porovnání dobových snímků z Klatovské 12 totiž památkáři zjistili, že se mobiliární prvky shodují s výbavou Müllerovy vily. "Máme tak přesné výrobní mustry i kontakty na restaurátora, jenž pro Müllerovu vilu prvky dělal," dodal Marovič.
    Na záchranu naopak stále čeká Klatovská 19. Budova, kterou vlastnila armáda a nyní město, potřebuje investici 70 až 100 milionů Kč. "Tam je situace nejsmutnější. Zjišťovali jsme, zda by se nedala udělat jen část, není to ale možné," řekl Marovič. Peníze na celkovou opravu nejsou.
    Úspěšnější snad bude rekonstrukce objektu Klatovská 110, který město převedlo na Plzeňský kraj a jeho Západočeská galerie v něm chce vybudovat Centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století. Stavba už je očištěna od druhotných zásahů a připravuje se k rekonstrukci. Kraj nyní čeká na vyhlášení norských fondů, z nichž požádá o dotaci.
    Zájemci o dílo slavného architekta mohou vidět jeho práci i na adrese Husova 58, dům je ovšem v soukromém vlastnictví. S majitelem se město dohodlo na občasném zpřístupnění, minulý týden mu zastupitelé schválili dotaci 300.000 Kč na opravu vnějších omítek. "Jde o jeden z nejcennějších domů v Plzni, jenž byl radikálně přestavěn podle Loosova návrhu," řekla náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD). Radnice soukromníkovi finančně pomohla už dříve. Z letošní podpory nemovitých kulturních památek patřících fyzickým osobám nebo firmám dostala Husova 58 nejvíc.
    V Plzni Adolf Loos realizoval přestavbu tzv. Brummelova domu právě na adrese Husova 58 a 13 bytových interiérů. Odborníci považují Loosovy interiéry za jednu z největších deviz Plzně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články