Výbuch zdevastoval Sklenářovu galerii a zničil řadu originálů

Vložil
ČTK
30.04.2013 20:45
Praha

Malby tuší Federica Díaze byly roztrhány tlakovou vlnou.
Praha - Galerie předního českého galeristy Zdeňka Sklenáře, která sídlí v domě na Smetanově nábřeží, kde v pondělí explodoval plyn, je částečně zdevastovaná. Tlaková vlna nenávratně zničila řadu originálních uměleckých děl. Rozsah škod ale zatím nelze vyčíslit, řekl dnes ČTK Sklenář. Hodnota děl by se podle odhadu odborníka mohla pohybovat nejméně v řádech milionů korun.
    "Rozsah škod zatím nedovedeme vyčíslit, protože dále probíhají záchranné práce," řekl ČTK uznávaný galerista. "Byl to nejtěžší výbuch posledního desetiletí a stav galerie tomu odpovídá," dodal.
    Šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek, který se specializuje na aukční trh, odhaduje hodnotu děl v galerii na několik milionů. "V případě děl, která se nacházejí v prostorách Galerie Zdeněk Sklenář v Praze, lze jejich hodnotu odhadovat nejméně v řádech milionů, možná desítek milionů korun," řekl dnes ČTK Skřivánek.
    Výstavní síň v současné době vystavovala akvarely a malby tuší Federika Díaze, uznávaného umělce s česko-argentinskými kořeny. Celá výstava byla podle Sklenáře zničena tlakovou vlnou, podobně jako řada dalších unikátních děl. "Šlo o originály, které byly roztrhány, rozsekány, prostě nevratně poškozeny," popsal stav galerista. Cenu děl nechtěl komentovat a je možné ji jen těžko odhadovat, neboť díla se ještě neobjevily na trhu s uměním.
    Galerista ve svých dvou prostorách v domě na Smetanově nábřeží měl i díla dalších umělců, s nimiž spolupracuje, nebo jejichž práce prodává. Jsou mezi nimi například kresby a akvarely Karla Malicha, ten má aktuálně velkou výstavu v Jízdárně Pražského hradu, kterou Sklenář připravil.
    Mezinárodní činnost galerie nebude podle Sklenáře ani po výbuchu přerušena. "V tuto chvíli probíhají evakuace a právní zajištění tragického stavu. Po jistou dobu, kterou ale nedovedu určit, dojde k omezení výstavní činnosti," řekl ČTK Sklenář. Poté, co se vyjádří statik a majitel rozhodne o případné rekonstrukci, by rád v prostorách na nábřeží galerii obnovil. Podporují ho v tom prý i stovky příznivců. "Volají mi stovky přátel galerie, je to masová podpora, až dojemná, za kterou bych rád poděkoval," řekl galerista. Výstavní síň po výbuchu navštívili i premiér Petr Nečes a ministryně kultury Alena Hanáková.
    Galerie Zdeněk Sklenář vznikla v polovině 90. let ve východočeském Litomyšli. V roce 1999 rozšířila svou činnost do Prahy. Po celou dobu se systematicky věnuje prezentaci českého umění v Česku i v zahraničí. Vystavuje autory od konce 19. století po současnou mladou generaci. Kromě obchodní a výstavní činnosti se Sklenář věnuje i vydavatelské práci. Vydává grafická alba a listy předních českých výtvarníků, ale také publikace - monografie a katalogy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články