ODS chce ulevit od byrokracie u energetických štítků

Vložil
ČTK
29.04.2013 21:35
Praha

Praha - Poslanci ODS předložili ve Sněmovně novelu, která má ulevit od administrativy spojené s energetickými štítky. Podle jejich návrhu by nebylo nutné tento tzv. průkaz energetické náročnosti předkládat při prodeji nebo pronájmu budovy či bytu. Bylo by možné ho nahradit vyúčtováním dodávek tepla, plynu a elektřiny za poslední tři roky. Sociální demokraté tento návrh určitě podpoří, sdělil ČTK stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban.
    Záměr již v půlce dubna avizoval ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Ve Sněmovně ho nyní předložili poslanci ODS František Dědič a Jan Bauer. Podle jejich návrhu by poslanci mohli novelu schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. "Nijak to nenabourává systém štítků, jak je požaduje Evropská unie," řekl Dědič ČTK.
    Podle ministra Kuby je cílem úprav omezení nadbytečné administrativy a nenutit občany k nákupu štítků v hodnotě tisíců korun pro starší budovy, které spadají do horších kategorií energetické náročnosti a u nichž štítek nezvýší jejich hodnotu. Náklady na pořízení štítku se podle poslanců pohybují v tisících až desetitisících korun.
    V důvodové zprávě autoři uvádějí, že důvodem změny zákona je odstranění skokového růstu nároků na počet energetických specialistů i počet vydaných průkazů. Změna má také odstranit možné časové a finanční bariéry při prodejích a pronájmech, například snížit náklady u sociálně slabších občanů, kterým přináší dodatečné náklady bez jasných úspor.
    "ODS zřejmě zpytuje svědomí. Vehementně prosazovala proti mé vůli stávající verzi, která obtěžuje občany. Tento zjemňující návrh určitě podpoříme," sdělil ČTK poslanec ČSSD a předseda sněmovního hospodářského výboru Urban.
    Návrh se týká i kulturních památek. Počítá s tím, že by vlastník nemusel dokládat, že budova je kulturní památkou. "To je v podstatě snížení byrokracie," řekl Dědič. Taková skutečnost je podle něj známa z veřejně dostupných dokumentů a není tedy nutné ji prokazovat znovu. Rozšiřuje se také výjimka pro kulturní památky a budovy v památkových zónách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články