U Kutné Hory otevírají rozhlednu, další vyroste na Benešovsku

Vložil
ČTK
29.04.2013 18:25
foto: Rozhledny ČR
Kutná Hora/Lbosín (Benešovsko) - Na vrchu Kaňk u Kutné Hory v úterý otevírají rozhlednu. Na vrcholu 30 metrů vysoké stavby bude přes den návštěvníkům sloužit kavárna, která se po setmění změní v romantickou restauraci s výhledem na noční Kutnou Horu. ČTK to dnes řekl majitel a provozovatel Michal Holík. Další rozhlednu ve středních Čechách v těchto dnech začali stavět na vrchu Březák u Lbosína na Benešovsku.
    Na výstavbu rozhledny nad Kutnou Horou přispěla Evropská unie, celkové náklady se podle Holíka vyšplhaly na téměř 60 milionů korun. Součástí stavby je i výtah. "Mohutná věž rozhledny je od dob první republiky po dlouhé době jediná, která byla postavena z impozantního kamenného kyklopského zdiva," uvedl Holík. Poblíž rozhledny se od středy otevře i obnovená výletní restaurace.
    Na Kutnohorsku nedávno vyrostla více než 50 metrů vysoká rozhledna Bohdanka v Bohdanči, na kterou také přispěla EU. Další podobnou stavbu nyní začal budovat svazek obcí CHOPOS na vrchu Březák na Benešovsku. Náklady se odhadují na sedm milionů korun. Z toho 1,8 milionu Kč pokryje dotace ze strategického plánu Leader financovaného z evropských peněz, sdělila dnes ČTK Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
    Rozhledna Špulka bude stát na nejvyšším kopci uprostřed mikroregionu, který leží poblíž významných památek, jakými jsou hrad Český Šternberk či zámky Jemniště a Konopiště. Kolem nové dominanty povede naučná stezka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články