Plzeň má první ucelenou knihu o architektuře posledních 200 let

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
28.04.2013 20:45
Plzeň

Plzeň - První snahu o zmapování architektonického fondu Plzně za posledních více než 200 let má za cíl publikace o architektuře, kterou vydalo díky dotaci EU město Plzeň. Kolektivní dílo s lakonickým názvem Plzeň a texty v češtině a angličtině bude k dispozici v knihovnách Plzeňského kraje a ve vybraných odborných knihovnách v ČR. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.
    "Publikací chceme upozornit občany i návštěvníky na architektonické skvosty Plzně a také je zavést na místa, která jsou stranou pozornosti. Práci kolektivu autorů pod vedením architekta Petra Domanického ocení i odborná veřejnost," uvedl primátor Martin Baxa (ODS).
    Průvodce architekturou města od počátku 19. století je rozdělený do dvou částí. První je věnována urbanistickému a architektonickému vývoji do roku 1800 a od roku 1801 až do současnosti. Druhá obsahuje 255 hesel o stavbách a souborech budov z moderního období. Sedm oddílů sleduje části města i připojené obce. Hesla zahrnují kromě městské architektury také technické stavby, interiéry, parky a lidovou architekturu.
    "Plzeň je dnes souborem jednotlivých pozoruhodných staveb a míst, ať už historických nebo současných. Byl bych rád, kdyby kniha napomohla většímu zájmu o tyto hodnoty a spolu s tím i rehabilitaci veřejného prostoru, který se nachází mezi těmito objekty," řekl Domanický.
    Publikace je první takovou knihou vydanou v Plzni. "Nešlo koncepčně ani výběrem hesel navázat na žádnou starší předlohu," uvedl architekt. Kniha se snaží zařadit stavby od německy mluvících architektů, což se v odborné literatuře dosud neobjevovalo. Upozorňuje také na jména dalších téměř zapomenutých osobností v místní architektuře.
    Kromě současných fotografií Radovana Kodery jsou tam zveřejněny unikátní historické snímky ze sbírek Západočeského muzea, městského a oblastního archivu i ze soukromých sbírek.
    Na přípravě publikace se podílely Západočeská galerie, Západočeské muzeum, Národního památkového ústavu, Státního oblastního archivu a Archiv města Plzně. Za téměř 900.000 korun vyšlo 5000 výtisků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články