Uherský Brod opraví Pořískovu "kachlíkárnu"

Vložil
ČTK
25.04.2013 14:35
Oskar Poříska

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) - Uherský Brod chystá revitalizaci Masarykova náměstí v centru města i rekonstrukci takzvané kachlíkárny, funkcionalistického domu na stejném náměstí. Na revitalizaci náměstí za 34,4 milionu korun hodlá radnice získat evropskou dotaci přes 24 milionů Kč, "kachlíkárnu" podle rozhodnutí zastupitelů opraví za městských 54 milionů korun. Novinářům to dnes řekl starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL).
    Náměstí by radnice chtěla upravit v příštím roce. Počítá s rekonstrukcí chodníků, komunikací i venkovních schodišť. "Hlavním smyslem je vytvoření maximální bezbariérovosti při pohybu pěších přes náměstí," uvedl Kunčar. Projekt počítá i s opravou veřejného osvětlení včetně instalace slavnostních světel, obměnou mobiliáře - laviček, odpadkových košů, stojanů na kola, informačního systému, plakátovacích ploch, i s umístěním nové fontánky. Doplněna bude také zeleň a nové budou rozvody pro městský rozhlas.
    "Kachlíkárna", kde dříve byla městská spořitelna, prošla za minulého režimu stavebními úpravami a vedle ní vyrostla přístavba. Ani na ní nechybějí keramické šedivé obklady na fasádě. "Jedná se o téměř poslední nevzhlednou budovu na náměstí a bylo by velkou škodou, kdyby i po jeho opravě zůstala tak, jak je," uvedl Kunčar. Radnice by jí chtěla vrátit někdejší vzhled a například využít původní přepážkové haly.
    V budově nyní sídlí některé odbory radnice, v budoucnu by se tam měly sestěhovat i další části úřadu, které nyní působí jinde. Obyvatelé města by tak chodili vyřizovat své záležitosti jen do budovy historické radnice a do "kachlíkárny", dvě stávající detašovaná pracoviště by tak zanikla. Práce by podle Kunčara měly být zahájeny nejpozději na podzim 2014. "Rámcově za rok až rok a půl by mohlo být hotovo," uzavřel starosta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články