Workshop v Lazníčkách nadchnul místní

Zdroj
ArtsCool
Vložil
Tisková zpráva
24.04.2013 21:10
Čtyři dny a a tři noci pracovali studenti architektury z Brna a z  Liberce na vizích a návrzích pro vesničku Lazníčky, kousek od Přerova, na pomezí Hané a Oderských vrchů. Studenti vytvořili celkem čtyři okruhy zásahů a ty v neděli 14. dubna s velkým úspěchem prezentovali tamním obyvatelům. Nadějní studenti přišli dokonce s návrhem na vybudování minipivovaru v bývalé hasičské zbrojnici, kde by se točily až tři druhy piva.


Cílem workshopu bylo obohatit všechny jeho účastníky – studenty o nové dovednosti, znalosti, přátele a zkušenosti, obec o širokou paletu konkrétních návrhů mladých architektů a občany o možnost diskutovat nad konkrétně ztvárněnými návrhy a nikoli o vzdušných zámcích stylem „to by šlo a to by nešlo.“ Mladí architekti se tedy nesnažili pouze nastínit fantaskní vize, ale k mnohým tématům přistupovali opravdu reálně technikou vesnické akupunktury, kdy i drobný a levný zásah může přinést výrazné zvýšení kvality pro život místních.
Studenti se pochopitelně nemohli chovat jako návštěvníci z Marsu a navrhovat nepřiměřeně. Snažili se pochopit, co je pro obec skutečně nejlepší, a hlavně, co si přejí místní obyvatelé. „Díky mnoha dotazníkům od občanů začali chápat, co je to vlastně vesnice, jak funguje či nefunguje i v krajině. Navíc se také naučili jak své, někdy i opravdu odvážné vize, srozumitelně vysvětlit a prezentovat,“ popsal realizaci i přínos tohoto projektu Jan Horký, který měl celý workshop na starosti.

Spokojená byla také starostka obce Dagmar Kubzová, která studenty pozvala: „Neměla jsem obavy, s čím studenti vlastně přijdou, jak se k naší vesnici postaví, spíše jsem se obávala, jak tento neobvyklý ruch přijmou lidé v obci, ale nakonec jsem byla velmi mile překvapena. Myslím, že studenti se prezentovali výborně, hovořili s lidmi a ti je většinou přijali. Určitě se některé jejich nápady budou dle možností realizovat a podrobně je probereme na pravidelných setkáních s občany,“ pochvalovala si spolupráci mezi mladými architekty a obyvateli.
Akci podpořil Olomoucký kraj a Art'sCool!
Jednotlivé projekty jsou podrobně přístupné na stránkách obce Lazníčky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články