Jižní centrum chce uzavřít novou smlouvu s Wannieck gallery

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
23.04.2013 21:00
Brno

Brno - Brněnská městská společnost Jižní centrum chce obnovit spolupráci s galerií Wannieck gallery a uzavřít s jejími představiteli novou nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Schválili to dnes na svém zasedání její představitelé. Zástupce galerie ale bude muset zaplatit jistotu ve výši ročního nájemného. Galerie dostala z prostor vlastněných městskou společností výpověď v únoru kvůli neplacení nájmu a podobné situace se chce Jižní centrum podle předsedkyně představenstva Naděždy Křemečkové vyvarovat.
    Wannieck gallery také podle smlouvy bude muset umožnit využití prostor pro koncerty Filharmonie Brno za snížené nájemné a nově zorganizovat dopravu a parkování v areálu. "Tyto základní podmínky spolupráce byly v minulém týdnu s nájemcem projednány a z důvodu pracovního vytížení nájemce budou jednání o finální podobě smlouvy pokračovat v dalších dnech," uvedla Křemečková. Nová smlouva by měla být podepsaná k 1. květnu.
    Galerie je od začátku dubna zavřená a sbírky zabalené a připravené k vystěhování. "Smlouva se nyní připomínkuje u právníků. Doufáme, že se to co nejdříve vyřeší a budeme moci znovu otevřít, už kvůli naplánovaným výstavám," řekla ČTK ředitelka Wannieck gallery Petra Lekešová. Nájem by i s novou smlouvou zůstal na 150.000 Kč měsíčně, stejně jako dříve.
    Wannieck gallery spravuje jedinečnou sbírku současného umění. Sídlí v bývalé tovární hale Vaňkovka mezi železničním a autobusovým nádražím a kromě výstav tam pořádala různé společenské akce. Galerie dlužila v době výpovědi smlouvy městské společnosti zhruba půl milionu korun, druhý den ale dluh doplatila. Proti vystěhování galerie se postavila řada osobností a umělců, vznikla i petice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články