K soše svatého Václava se vrátí bronzový řetěz

Vložil
ČTK
22.04.2013 21:05
Praha

Praha - Kolem jezdeckého pomníku svatého Václava na Václavském náměstí v Praze bude opět bronzový řetěz. Řekla to dnes ČTK kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová s tím, že originální řetěz, byl odstraněn v roce 2005, bude na zachované sloupky kolem pomníku instalován ve čtvrtek.
    "Celý řetěz byl očištěn a nakonzervován. Navrácení řetězu je vedeno snahou ochránit sochu svatého Václava, která je od roku 1995 národní kulturní památkou," uvedla Foltýnová.
    U instalace řetězu bude i autor sochařského návrhu článků řetězu sochař Zdeněk Kolářský. Autorkou architektonického a výtvarného řešení byla v roce 1978 architektka Marie Wagnerová.
    Jednotlivé články řetězu jsou ve tvaru plochého šestiúhelníku s protilehlými emblémy trojice lipových listů. "Stejným emblémem jsou opatřeny hlavice sloupků. Jednotlivé články jsou spojeny oky s unikátním technickým řešením spojů, které umožňuje kontrolovat prověšení a napínání řetězu," popsala Foltýnová.
    Původně byla socha od Josefa Václava Myslbeka umístěna v průhledu několikařadových alejí mezi jízdními pruhy. Po přeložení tramvajových kolejí do středu náměstí a vykácení stromů byly patníky z přední části přeloženy k rampě Národního muzea.
    V roce 1978, po upozorněních na vandalismus kolem pomníku, rozhodla tehdejší městská rada o ohrazení pomníku řetězem. Bronzová ochrana vydržela do roku 2005, kdy byl řetěz po iniciativě Balbínovy poetické strany odstraněn. Balbínovci považovali řetěz z lipových květů za symbol zla a okupace bývalého Československa sovětskou armádou. Poukazovali na to, že lípa je sice národním symbolem, ale na řetězu míří listy ostrými špičkami nahoru jako ostnatý drát.
    "V současné době opět sílí protesty a negativní ohlasy na dění a běžný provoz kolem pomníku. Stinnou stránkou je stálý nepořádek kolem pomníku i neukázněnost návštěvníků Prahy, kteří si neuvědomují význam tohoto místa pro českou historii," uvedla kurátorka.

Související články