Podobu bytové výstavby po kasárnách Jičín určí soutěž architektů

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
22.04.2013 20:00
Jičín - Podobu nové zástavby osmi- hektarového areálu bývalých kasáren v Jičíně určí dvoukolová architektonická soutěž. V atraktivní lokalitě nedaleko centra města by měla za několik let začít vznikat nová obytná čtvrť. Radnice soutěž dnes vypsala, uzávěrka prvního kola je v polovině června. Současně město letos hodlá v lokalitě zdemolovat poslední velký kasárenský objekt. ČTK to řekl místo- starosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).
    Architekti by měli ve svých studiích navrhnout umístění staveb, dopravní a technické infrastruktury a stanovit podmínky pro zástavbu včetně návrhu regulace. Návrh by měl odpovídat územnímu plánu i už schválenému rozvoji bydlení v sousední prvorepublikové vilové čtvrti Čeřovka. Studie má také počítat s budoucími investicemi města do infrastruktury maximálně do výše 30 milionů korun.
    Po vybudování sítí hodlá město území nabídnout soukromým investorům. Hamáček odhadl, že by se tak mohlo stát nejdříve v roce 2016.
    Ve druhém kole soutěže architekti do vybraných návrhů dopracují připomínky hodnoticí komise a udělají už konkrétní návrh podoby území. Uzávěrka druhého kole je prozatím stanovena na říjen 2013. Ke vzhledu budoucí lokality se také bude moci vyjádřit veřejnost.
    Výsledky soutěže ale nemusí být pro město závazné, upozornila radnice. "Vítězná studie nakonec nemusí být přesně dle návrhu realizována. Předpokládáme ale, že nám ukáže konkrétní možnosti výstavby, podle kterých se pak budeme rozhodovat," uvedl Hamáček.
    Loni město nechalo nákladem 6,1 milionu korun většinu objektů kasáren zdemolovat. Letos bude zbourána ještě nejdelší budova podél známé lipové aleje a zadní trakt vedlejší menší budovy. Bourání vyjde na zhruba 2,5 milionu korun. Dvě krajní budovy směrem od centra zůstanou a město bude hledat jejich využití.
    K zemi by měla v budoucnu jít i budova v zadní části areálu, která nyní patří okresnímu soudu, jenž ji využívá jako sklad. Město nyní začalo jednat se soudem a katastrálním úřadem o směně nemovitostí, aby se budova soudu v kasárnách uvolnila.
    Původně měli areál kasáren přebudovat soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárna soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 nakonec rozhodlo, že v revitalizaci kasáren bude pokračovat samo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články