V kontejneru v Plzni vznikla čítárna

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
21.04.2013 20:35
Plzeň

Plzeň - Neobvyklá odpočinková čítárna slouží ode dneška Plzeňanům v centru města. Knihy, časopisy a připojení k internetu mají k dispozici ve speciálně upraveném kontejneru v Kopeckého sadech před Měšťanskou besedou. Čítárna v nevšedním prostoru vznikla jako součást projektu Kontejnery k světu, jeho cílem je "probudit" a propojit město. Podobné kontejnery budou v Plzni rozmístěny na 30 místech, a to nejen v centru, ale i v přilehlých parcích a obytných částech několika čtvrtí. ČTK to řekla Hana Čekanová z organizačního týmu.
    "Tato čítárna je první ochutnávkou, jak lze obyčejný přepravní kontejner využít k oživení veřejného prostranství. Má poskytnout azyl kolemjdoucím a zároveň bude informovat o festivalu, který začne 10. května. Ještě chystáme kavárnu, knihovnu, literární kontejner, divadelní, filmový kontejner, hvězdárnu, kostel i půjčovnu koloběžek," uvedla.
    Každý z kontejnerů bude mít svůj vlastní režim provozu podle programu. "Například ty, kde se prezentují neziskovky, budou otevřeny celý den, hudební se budou otevírat jen na konkrétní koncert," uvedla. V Plzni se lidem druhý podobný kontejner otevře ve středu u řeky v prostoru nazvaném U Ježíška. "Tam zahraje Michal Malátný s několika dalšími muzikanty," řekla Čekanová.
    Akce, jež má letos premiéru, se uskuteční i v dalších šesti městech - v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Zlíně a Mariánských Lázních. Nápad vznikl v Plzni, pořadatelé věří, že se díky akci podaří oživit veřejná prostranství nejen organizovanými vystoupeními, ale že se u nevšední kavárny nebo odpočívárny sejdou lidé z jedné čtvrti a budou diskutovat o svém prostředí, o tom, co je třeba zlepšit, změnit a podobně.
0 komentářů
přidat komentář