Odborníci se neshodnou v tom, zda bylo odvolání Rösela správné

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.04.2013 18:35
Praha

Ladislav Kesner: "Odvolání ředitele NG je dalším dokladem diletantského řízení resortu."
Praha - Odborníci nejsou v názoru na odvolání ředitele Národní galerie (NG) v Praze jednotní. Podle některých byl krok ministryně správný, neboť NG v čele s Vladimírem Röselem chyběla koncepce. Jiní míní, že pokud měl být odvolán, tak již mnohem dříve. Podle dalších členů komise pro otázky galerií zřizovaných ministerstvem kultury, které ČTK oslovila, je odvolání Rösela dokladem nekompetentního jednání ministryně.
    Podobně vnímá odvolání předseda senátního výboru pro školství a kulturu Marcel Chládek (ČSSD), podle kterého Alena Hanáková pokračuje "v neobhajitelné chaotické personální politice, kdy bez zjevných důvodů vyhazuje šéfy významných státních institucí".
    "Odvolání ředitele NG je dalším dokladem diletantského řízení resortu, které poškozuje české kulturní instituce," řekl ČTK historik umění Ladislav Kessner. "Jeho počínání ve funkci jsem mnohdy vnímal kriticky. Přesto nebyl důvod pro jeho okamžité odvolání, zejména za situace, kdy mu ministerstvo kultury výkon funkce objektivně ztěžovalo," uvedl.
    Komise na svém posledním jednání podle něj odmítla explicitně hodnotit činnost vedení. "A zejména závěr o tom, že ve své práci selhává - což si evidentně ministerstvo přálo slyšet," řekl Kessner. To, že se jednání komise a následné zápisy pořizované zástupci ministerstva někdy lišily v neprospěch Rösela, uvádějí někteří členové komise, kteří si ale nepřejí být jmenováni.
Rostislav Koryčánek: "K odvolání se měla paní ministryně odhodlat už mnohem dříve."
    "S odvoláním pana Rösela souhlasím. K tomuto kroku se ale paní ministryně měla odhodlat už mnohem dříve. Známky o tom, že se pod novým vedením stále nedaří nastartovat obnovu zásadní muzejní instituce, měla již dříve," řekl bývalý ředitel brněnského Domu umění Rostislav Koryčánek. Rösel podle něj nerozuměl poslání a smyslu galerie a nenaznačil, jakou roli jí chce přisoudit.
    "Už méně souhlasím, že pan Rösel nemá kvalifikaci pro vedení instituce," míní Koryčánek. Krok ministerstva kultury naopak chápe a považuje za správný děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík. "Myslím, že NG potřebuje jasně definovaný koncepční směr," uvedl. Odvolání Rösela přivítal také umělec Jiří David, který byl kritikem nejen jeho, ale i předchozího šéfa NG Milana Knížáka.
    Ministerstvo dnes na dotaz ČTK uvedlo, že NG je stále v červených číslech. "Na letošní rok naplánoval bývalý ředitel nižší hospodářský výsledek z hlavní činnosti a nižší míru soběstačnosti než bylo dosaženo v 2012. Pan Rösel byl jmenován jako krizový manažer, který vyvede NG z ekonomického propadu a zvýší její soběstačnost. To se nestalo," uvedla mluvčí Lenka Brandtová.
Marek Pokorný
    Vedení NG ale uvádí, že rozpočet na rok 2013 je plánován jako vyrovnaný při státní dotaci stejné jako loni a nižší odhady výnosů z vlastní činnosti souvisejí právě se snižováním státního příspěvku - s méně penězi lze dělat jen málo výstav s menší návštěvností.
    Ministerstvo také upřesnilo, že nevypíše na Röselova nástupce konkurz, ale skupina odborníků vytipuje kandidáty a doporučí jednoho k přímému jmenování. "Grémium bude také přihlížet k výsledku výběrového řízení z roku 2011, takže je možné, že mezi vytipovanými kandidáty budou účastníci tohoto výběrového řízení," uvedla mluvčí. Konkurzu se tehdy účastnili historik umění Jiří Fajt nebo bývalý ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.
    Na koncepci NG na léta 2013 až 2018 pracovali spolu s Röselem jeho náměstek Nikolaj Savický nebo ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Přestože MK koncepci kritizuje, Vlnase pověřilo vedením galerie do doby jmenování nového ředitele.
    Koncepci ve středu zveřejnil server artalk.cz. Rösel v ní plánuje, že do roku 2015 zvýší soběstačnost galerie na 30 procent. Pomocí výstavního programu a přesunu stálých expozic chtěl mít do roku 2017 milion návštěvníků ročně. V roce 2012 navštívilo objekty NG 443.000 lidí. Vývoj návštěvnosti NG se za posledních deset let pohybuje kolem půl milionu, meziročně přitom někdy kolísá až o 100.000, na tom se ale projevuje uzavření některých objektů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články