Historickým sídlem roku 2012 se stala Jilemnice

Vložil
ČTK
18.04.2013 16:55
Praha

Praha - Historickým městem roku 2012 se stala Jilemnice na Semilsku. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky na základě dotačního programu ministerstva kultury. Starosta podkrkonošského města Vladimír Richter si titul a milion korun určený na další opravy památek odnesl z dnešního setkání na Pražském hradě.
    Setkání se koná tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví právě 18. dubna. Do soutěže se letos přihlásilo 46 subjektů, do dalšího kola postoupilo z jednotlivých krajů 14 návrhů, z nichž vzešli tři finalisté. Vedle Jilemnice byl nominován Příbor a Cheb. Jilemnice byla letos ve finále soutěže, která se pořádá od roku 1995, už potřetí.
    "Myslím, že ocenění jsme si zasloužili. Město se zapojilo do Programu regenerace v roce 1993 a už o tři roky dříve byla vyhlášena městská památková zóna," řekl ČTK Richter. Dodal, že milion korun město využije na renovaci střechy zámku, v němž sídlí Krkonošské muzeum Jilemnice.
    Ve městě žijícím bohatým kulturním a společenským životem působí například Jilemnický okrašlovací spolek a Jilemský spolek paní a dívek.
    Ocenění, které pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstev kultury a pro místní rozvoj, se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu vyhlašovaném ministerstvem kultury se na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky samotného vlastníka památky.
    V ČR je na 40.000 nemovitých památek a po čtyřech desítkách památkových rezervací a zón. V programu se od roku 1993 do loňska rozdělilo ze státního rozpočtu 4,3 miliardy korun. Program byl použit na obnovu 13.000 památek a celkové náklady na jejich obnovu jsou do konce minulého roku 11,3 miliardy korun. Vítězná Jilemnice například od roku 1996 z programu dostala 12,75 milionu korun, které přispěly k opravám za celkem více než 33 milionů korun, uvedl již dříve starosta Richter.
    Zároveň ale peníze určené na tento jeden z ministerských památkových programů ubývají - zatímco v 90. letech v programu ročně bylo většinou přes 300 milionů korun, od roku 2008 klesají až na předloňských a loňských 137 milionů korun. Letos má program k dispozici jen 100 milionů korun.
    Památkových programů má MK celkem osm, výrazně v posledních letech klesl objem peněz plynoucích i do všech ostatních. V roce 2009 to bylo celkem 788 milionů, loni 539 milionů a na letošní rok se počítá s 410 miliony korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články