Ministryně kultury odvolala šéfa Národní galerie Rösela

Vložil
ČTK
17.04.2013 20:50
Praha

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková dnes odvolala ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela. Neprokázal podle ní, že rozumí poslání galerie a není zárukou pro její rozvoj. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Röselova kvalifikace k vedení nejvýznamnějšího muzea umění v ČR je podle Hanákové velmi omezená. Ekonom Rösel byl ve funkci necelé dva roky, o jeho odchodu se spekulovalo delší dobu.
    Úvahy o jeho odvolání ale zaznívaly spíše před několika měsíci, poslední doba přinesla podle odborníků posun ve fungování NG. Galerie uspořádala několik úspěšných výstav a po delší době také připravila velkou výstavu pro zahraničí. "S odůvodněním (svého odvolání) absolutně nesouhlasím. Rozhodnutí respektuji a v tuto chvíli je pro mě nejdůležitější zachovat kontinuitu a klid v Národní galerii," sdělil dnes Rösel ČTK.
    Rozhodnutí ale podle něj neprospívá ani NG, ani ministerstvu kultury. "Ministerstvo se oficiálně dosud nevyjádřilo k odbornosti ani k odbornému vedení NG včetně odborných pracovníků, poradních orgánů a členů vědecké rady a jejich činnost nezpochybnilo," uvedl. Naopak ministerský odbor muzeí a galerií podle něj reagoval pozitivně a bez výhrad k předložené koncepci NG. "A nemáme žádnou informaci, že by jiným způsobem reagovala komise, která posuzovala koncepci v minulém měsíci".
    Do jmenování nového generálního ředitele, na jehož výběru se bude podle tiskové zprávy podílet grémium oborníků z oblasti výtvarného umění, bude pověřen řízením NG ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas.
    Rösel byl podle ministerstva jmenován do funkce jako odborník na ekonomické vztahy. Měl prý hlavně urovnat hospodaření galerie a připravit koncepci jejího rozvoje. "První úkol Rösel plnil obtížně," uvádí ministerstvo. Rösel po nástupu do funkce musel řešit dluhy instituce ve výši 50 milionů korun, galerie je splácela. Od zřizovatele dostávala v posledních letech stále méně peněz, zatímco v roce 2009 byla státní dotace přibližně 330 milionů korun, loni to bylo jen mírně přes 200 milionů korun.
    V případě koncepce NG na příští léta ministerstvo uvádí, že Rösel pro ně není garantem odbornosti a "optimální práce s lidmi", což jsou podle ministerstva dva nezbytné pilíře řízení největšího muzea umění v zemi. Údajně se opakovaly problémy v komunikaci vedení Národní galerie a jejího ředitele jak se zaměstnanci, tak s odbornou veřejností a s ministerstvem.
    Vladimír Rösel nahradil v červnu 2011 dlouholetého ředitele NG Milana Knížáka. Rösel se stal ředitelem příspěvkové organizace poté, co dlouhá léta působil ve firmách zabývajících se investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články