Chrudim pokračuje v přípravách přestavby kostela na lapidárium

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
09.05.2006 17:40
Chrudim

Chrudim - Chrudimská radnice pokračuje ve svých plánech přebudovat zchátralý kostel svatého Josefa v centru města na muzeum soch a restaurační zařízení. Vybrala již firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci, a bude hledat vhodné exponáty. Na přestavbu odsvěcené budovy chce získat dotaci, nejspíše z Evropské unie.

Chrudim volila mezi pěti architektonickými kancelářemi, které měly naplnit podmínky přestavby zadané městem. "V ideovém záměru bylo lapidárium, ve spodní části řešení restauračního provozu. Kromě toho měl řešitel zpracovat doplňkově další prostory například pro výstavy či koncerty. Z nabídek jsme vybrali firmu Projektil architekti," řekl ČTK chrudimský místostarosta Jan Čechlovský.
Do léta by podle něj měl být hotov stavební projekt, do konce roku chce město mít připraveny všechny podklady, s nimiž by mohlo počátkem roku 2007 žádat o dotaci z EU. "Buď zkusíme evropské fondy, nebo jiný zdroj peněz na kulturní památky a záchranu kulturního dědictví. Náklady se odhadují řádově na několik desítek milionů korun, neboť bude třeba udělat i statické zajištění a kostel je uvnitř zcela zdevastovaný," uvedl Čechlovský.
Město plánuje, že by vzniklou restauraci pronajalo, muzeum soch by provozovalo samo. "S památkáři a kunsthistoriky začneme co nejdříve pracovat na obsahové části lapidária. Představa je, že by v kostele byla trvalá expozice barokních soch," řekl místostarosta. Věří tomu, že se podaří shromáždit ať již z Chrudimska nebo z celé země hodnotné exponáty. "Barokem a barokními plastikami je naše země známá," míní Čechlovský.
Chrudim nedávno také objevila sochy, které starší obyvatelé města ještě v kostele svatého Josefa pamatují. Devětatřicet dřevěných plastik, které byly dosud pokládány za ztracené, jsou nyní u kapucínů v Praze. Podle starosty Ladislava Libého existuje možnost, že několik z nich by mohlo být opět vystaveno v lapidáriu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články