Administrativa kolem energetických štítků by mohla být jednodušší

Vložil
ČTK
16.04.2013 23:15
Praha

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zjednodušit administrativu spojenou s průkazy energetické náročnosti budov. V případě prodeje či pronájmu budovy by mělo být možné takzvané energetické štítky nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepla za poslední tři roky, řekl dnes na tiskové konferenci ministr Martin Kuba (ODS). Příslušnou novelu zákona předloží poslanci ODS, Kuba očekává, že úprava vstoupí v platnost ještě v posledním čtvrtletí letošního roku.
    Další úprava zákona se dotýká památkově chráněných budov, které energetické štítky mít nemusí. Jejich majitelé nově nebudou muset prokazovat to, že jejich nemovitost je kulturní památkou, závazným stanoviskem úřadů památkové péče.
    Podle Kuby vychází plánované úpravy zákona z tříměsíční praxe s užíváním energetických štítků. Cílem úprav je, aby se omezila nadbytečná administrativa a aby stát nenutil občany k nákupu štítků v hodnotě tisíců korun pro starší budovy, které spadají do horších kategorií energetické náročnosti a u nichž štítek nezvýší jejich hodnotu.
    Náměstek ministra Pavel Šolc ale zdůraznil, že ministerstvo štítky jako takové nezavrhuje. Jejich smysl chce prokazovat v informační kampani. Šolc je přesvědčen, že se do budoucna postupně podaří vytvořit prostředí, kdy štítky najdou užití na základě poptávky spotřebitelů.
    "Se zjednodušením povinností kolem energetických průkazů souhlasíme. Velká část hodnocených objektů se nyní dostává do nejhorší energetické třídy. Pokud by ministerstvo dokázalo přijít s vhodnou metodikou, která by současnou povinnost energetických průkazů pro podobné budovy zrušila, šlo by jistě o přínos pro všechny zúčastněné," uvedl Luděk Lošťák, ředitel společnosti Comfort Space, která se vystavováním štítků zabývá.
    Lošťák ale zároveň soudí, že faktury za energie štítek plně nenahradí. "Základ energetického průkazu totiž spočívá v tom, že je budova hodnocena i z hlediska konstrukční a celkové kvality," uvedl.
    Energetické štítky jsou od 1. ledna povinné pro všechny nové budovy či při přestavbách a prodejích bytů. Zajistit je mají stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to v termínech podle zákonem určené plochy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články