Stavba nové Petrovy boudy bude podle majitele stát 100 milionů

Vložil
ČTK
13.04.2013 15:55
Hradec Králové

Hradec Králové - Firma Snowy Chalet, která vlastní torzo Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš, odhaduje, že stavba nového objektu by mohla stát zhruba 100 milionů korun. Společnost chce začít stavět, jakmile vyřídí veškeré potřebné náležitosti, informoval ČTK jednatel společnosti Martin Havlík. Zchátralou boudu v srpnu 2011 poškodil rozsáhlý požár. Památkáři letos v březnu zopakovali, že se s majitelem nemohou shodnout na podobě nové stavby.
    Firma na www.snowychalet.cz zveřejnila podrobnosti ke zpracované studii na stavbu nového objektu. Současně připustila, že zatím má jediné povolení. Tím je od loňského října povolení k základové desce nového objektu. "Základová deska nemohla být z důvodu klimatických podmínek doposud zrealizována, s výstavbou začneme ihned po odtání sněhu," uvedl Havlík. Základová deska bude zároveň sloužit k zajištění torza původní Petrovy boudy.
    Firma Snowy Chalet vloni na podzim odstranila z místa požáru další sutiny, kamenné klenby původních sklepů zakryli dělníci plachtou. Okna a část stropu jsou zajištěné kovovými plotovými dílci. Firma plánuje, že by na místě původní Petrovy boudy měla vzniknout horská chata nabízející turistům stravování a ubytování. V areálu by mohla fungovat i stanice horských záchranářů. Památkáři už dříve nedoporučili v přípravách stavby na základě předložené studie pokračovat a požadují vybudování repliky původní boudy.
    Z Petrovy boudy, kterou tvořila trojice objektů, se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči po požáru uvedli, že oheň byl založený úmyslně, policie však pachatele nezjistila a případ odložila. Bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů, byla od roku 2008 pro turisty uzavřená. Podle některých odborníků hrozilo, že se stavba kvůli špatnému technickému stavu zřítí. Už týden před devastujícím požárem se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo oheň zastavit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články