Na západním břehu Jordánu zahájili stavbu rozsáhlého muzea

Vložil
ČTK
11.04.2013 23:20
Bir Zajt (západní břeh Jordánu) - Na západním břehu Jordánu dnes zahájili stavbu muzea, které poskytne přehled o historii Palestinců. Kromě výstavních prostor nabídne také konferenční sály. Má jít o vůbec největší projekt svého druhu realizovaný na palestinském západním břehu Jordánu co do velikosti i rozpočtu. Agentuře Reuters to řekl ředitel muzea Jack Persekian.
    Stavbu, která bude na ploše 9000 metrů čtverečních, navrhl dublinský ateliér Heneghan Peng, který vyhrál také konkurz o návrh egyptského národního muzea.
    Persekian řekl, že v muzeu budou informace nejen o palestinských muslimech a křesťanech, ale také o Židech, kteří na území západního břehu žili v době britského mandátu, než v byl v roce 1948 založen Izrael. Sbírky se zaměří na minulých 200 let, na část období vlády Osmanů, britskou mandátní správu a také na vznik Izraele, který znamenal odchod stovek Palestinců do diaspory.
    Na západním břehu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě je asi 30 palestinských muzeí, ale žádné z nich se velikostí tomu budoucímu nemůže rovnat. Bude vybudováno poblíž univerzity v Bir Zajtu. První fáze výstavby má trvat dva roky, bude stát 15 milionů dolarů (296 milionů korun) a vznikne při ní budova ze skal a kamene. Bude v ní galerie, kavárna, výukové místnosti a prostory pro personál a prodejce suvenýrů.
    Při pokládání základního kamene dnes bylo několik palestinských představitelů. Místo je na zatravněném kopci poblíž univerzitního města Bir Zajt. Je z něj výhled na okolní kamenité kopce a na olivovníkové háje. Vede k němu ale pouze hrbolatá silnice, což v mnohých Palestincích nevzbuzuje velkou důvěru v celý projekt. Postupně bude místo dobudováno na ploše 9000 metrů čtverečních. Stavba bude zaplacena ze soukromých příspěvků s podporou palestinské vlády.
0 komentářů
přidat komentář