Nový šéf olomouckého Muzea umění postaví Středoevropské fórum

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
10.04.2013 21:15
Olomouc

Olomouc - Nový ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup se hodlá v příštích letech zaměřit na projekt Středoevropského fóra zahrnující rekonstrukci a dostavbu Muzea moderního umění. Jeho prioritou bude také zlepšit kontakt s veřejností, pomoci by tomu měly nové webové stránky muzea i zřízení nového marketingového oddělení. Soukup ve funkci od dubna nahradil dlouholetého šéfa a zakladatele třetí největší instituce svého druhu v zemi Pavla Zatloukala, který odešel do důchodu.
    Projekt Středoevropského fóra (SEFO) plánuje muzeum již řadu let. Za zdmi architektonicky odvážné budovy měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů a součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Otevření fóra bylo plánováno na letošní rok, termín v Olomouci slavnostně stvrzovali ministři kultury a experti ze všech zemí Visegrádské skupiny.
    Za Soukupova předchůdce z projektu sešlo kvůli tomu, že nezískal potřebnou půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Dosud se také nepodařilo vykoupit potřebné pozemky v proluce v Denisově ulici.
    "Projekt SEFO považuji z hlediska dalšího rozvoje Muzea umění za naprosto zásadní. Nutně potřebujeme stavbu v proluce postavit, ten stav je dlouhodobě neudržitelný," řekl dnes novinářům ředitel Soukup. Dodal, že depozitáře muzea jsou naplněny a knihovna praská ve švech. "Nemohli bychom také plnit evropské standardy ve vystavování a péči," upozornil Soukup.
    Vedení muzea se nyní hodlá zaměřit především na výkup posledních dvou parcel. "To je bezpodmínečně nutné pro pokračování projektu SEFO," doplnil ředitel a doplnil, že na získání parcel nyní muzeum usilovně pracuje. Podle něj by se měl poté projekt očistit a začít znovu. Znamenalo by to aktualizovat zadávací podmínky a vypsat architektonickou soutěž.
    Kromě tohoto projektu by Muzeum umění za vedení nového ředitele mělo v příštích letech také zlepšit kontakt s návštěvníky, webové stránky by měly být v české a anglické verzi. Do budoucna chce muzeum zdigitalizovat své sbírky a zveřejnit je na webu. Ředitel chce také zachovat netradiční volné vstupy ve středu a v neděli. Nechystá žádné personální změny a ani změnu výše vstupného.
    Muzeum umění Olomouc patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle Olomouckého kraje, počet návštěvníků v jeho výstavních prostorách se loni vyšplhal na 226.000 lidí. Muzeum spravuje zhruba 176.000 sbírkových předmětů, což jej nyní řadí hned za Národní galerii v Praze. Krátkodobými výstavami a dlouhodobými expozicemi představuje výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost ve třech objektech - v Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu Olomouc a v Arcidiecézním muzeu Kroměříž.
0 komentářů
přidat komentář

Související články