Zemřel architekt Paolo Soleri, autor experimentálního města

Vložil
ČTK
10.04.2013 21:00
Washington - V USA zemřel ve věku 93 let původem italský architekt Paolo Soleri, který se proslavil především projektem experimentálního pouštního města Arcosanti v Arizoně. O Soleriho úterním úmrtí dnes informovala americká média.
    Autora, který se zabýval také urbanismem, označují kolegové za vizionáře. Už před více než 40 lety totiž začal řešit problémy ekologicky udržitelného rozvoje velkoměst, které jsou v 21. století nanejvýš aktuální.
    Město Arcosanti začal Soleri stavět v roce 1970 v arizonské poušti asi 100 kilometrů severně od Phoenixu. Na 350 hektarech se pro tisíce lidí snažil vytvořit soběstačné město, které by ukázalo, jak se v budoucnu vyhnout nekonečnému "rozlévání" velkoměst do okolního prostoru.
    Hustá zástavba se štědrým veřejným prostorem měla být důkazem, že i kvalitní architektura dokáže být ekologická. Soleri ale dodnes zrealizoval pouze pět procent plánovaných budov a v Arcosanti nyní bydlí jen zhruba 90 lidí.
    Soleri se narodil v roce 1947 v italském Turíně a do Spojených států odešel v roce 1947. Rok také působil v ateliéru slavného architekta Franka Lloyda Wrighta.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Omyl v datu narození
Leopold Kyslinger
11.04.13 07:45
zobrazit všechny komentáře