Část radnic kritizuje způsob přípravy nového územního plánu Prahy

Vložil
ČTK
10.04.2013 20:40
Praha

Praha - Radnice několika městských částí nesouhlasí s návrhem zadání územního plánu, který jim předložil k posouzení pražský magistrát. Zadání je první fází při přípravě nového územního plánu. Nový plán změní dosud zavedený systém územního plánování. Na svém dnešním zasedání návrh kritizovali například zastupitelé Prahy 4, připomínky mají i Praha 1, 3, 5, 8 nebo 10.
    Radnicím vadí nejčastěji třicetidenní lhůta na vyjádření k zadání. Považují ji za krátkou. "Nestihnu se jako laik na územní plán zeptat odborníků, ani vyslechnout veřejnost," řekl dnes na mimořádném jednání zastupitelů Prahy 4 místostarosta Jiří Bodenlos (ČSSD).
    Podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který má tvorbu nového územního plánu na starosti, ale jinou lhůtu město radnicím dát nemohlo. "Je to podle zákona," uvedl pro ČTK. Zároveň prý, pokud radnice termín nedodrží, se město ze zákona pozdě došlými připomínkami vůbec nesmí zabývat.
    Zmíněná lhůta na vyjádření se nelíbí také Praze 10. "Postup takového charakteru je neadekvátní vůči závažnosti problematiky," uvedla místostarostka Ivana Cabrnochová (SZ). Ke kritice se přidala i Praha 1. "Tak krátký časový prostor k tak zásadní věci - to je prostě nemožné se vyjádřit. Plán není možné spláchnout do třiceti dnů jako vyhlášku o psích exkrementech," uvedl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Zastupitelstvo Prahy 1 se bude materiálem zabývat až 16. dubna.
    Městským částem rovněž vadí některá zjednodušení. Dvacet barev určující funkční využití pozemku bude sníženo na čtyři. To znamená, že například takzvaná izolační zeleň podél ulic "spadne" do kategorie doprava. To se týká například Vídeňské ulice nebo Jižní spojky v Praze 4. "Vlastník tak bude moci tyto komunikace jakkoli rozšiřovat, aniž by byl povinen udržovat izolační zeleň, což povede ke zhoršení již tak špatné situace podél těchto komunikací," uvedl zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ).
    Také tuto výtku Hudeček odmítá. "Jednoduchost územního plánu je základním protikorupčním mechanismem," uvedl.
    Územní plán bude rozdělen na dvě vrstvy, takzvaný metropolitní plán a lokální. V novém plánu bude podle Hudečka jak mapa, tak kniha, ve které bude daná lokalita podrobně popsána. To znamená, že tu slovně bude například popsáno, jak vysoké domy se tam mohou stavět. Regulací prý bude proti dnešku víc a budou slovní, ne barvičkami.
    Nižší počet barev se nelíbí také Praze 3. "Návrh zadání pracuje pouze se čtyřmi barvami pro lokality produkční, obytné, rekreační a krajinné. Praha 3 navrhne tuto škálu zásadně rozšířit, ale i doplnit překryvným značením pro veřejná prostranství a městskou zeleň," sdělil mluvčí radnice Stanislav Kněnický.
    Nový územní plán má být jednodušší a stanoví pouze maximální zátěž území. Od toho si magistrát slibuje mimo jiné snížení rizika korupce. Současný územní plán platí od 1. ledna 2000.
0 komentářů
přidat komentář

Související články