Prestižní stavby jižních Čech jsou známy

Vložil
ČTK
10.04.2013 20:30
České Budějovice - Pavilon T na česko- budějovickém výstavišti, čistírna odpadních vod v Třeboni, rekonstrukce náměstí v Bechyni a hotelu Clarion v Českých Budějovicích, silniční most v Benešově nad Černou a revitalizace vodáckého areálu v Českém Vrbném se dnes zařadily na sedmém bienále soutěže PRESTA 2010-2012 mezi prestižní stavby na jihu Čech. Jejím cílem je prezentovat současné stavebnictví a podpořit jeho rozvoj, řekl dnes ČTK předseda poroty Michael Smola ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví.
    Do sedmého ročníku soutěže, jejímiž vyhlašovateli jsou Český svaz stavebních inženýrů, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Jihočeský kraj, bylo přihlášeno 46 dokončených staveb. Ceny se udělují jednou za dva roky v pěti kategoriích. Nejvíce, 18 staveb, bylo přihlášeno do kategorie Občanské a průmyslové stavby. Nejméně do kategorie Rodinné domy a bytové stavby - pouze jediný. Letos byla udělena i cena Inspira - za inspirativní řešení v rozvoji obcí. Získala ji adaptace historických budov pro Národní muzeum fotografie a dílnu tapiserie v Jindřichově Hradci.
    Titul PRESTA za novostavbu pavilonu T získaly autoři za významný architektonický přínos. Nová multifunkční budova svou polohou a tvarem splňuje požadavky jak na výstavnictví, tak na využití objektu pro sportovní a společenské akce. Nejnovější poznatky a progresivní technologie upoutaly porotu na stavbě ČOV v Třeboni.
    Harmonická rekonstrukce náměstí T.G.M. v Bechyni je podle poroty pozoruhodná zdokumentováním archeologických nálezů v celé ploše a zajímavým použitím různých druhů a barev dlažeb. Mostu v Benešově nad Černou dala porota cenu za technicky zdařilé řešení složitého zadání šikmého mostu a za kvalitně provedenou železobetonovou konstrukci.
    Dalším ojedinělým stavbám porota udělila zvláštní ceny. Třeba za citlivou rekonstrukci Krčínova domu v Českém Krumlově, za plavební komory na Vltavě v Českém Vrbném, za Zanádražní komunikaci a za lávku u Zimního stadionu v krajském městě. Bodoval i most přes přepad rybníka Bezdrev, Stezka korunami stromů na Lipně, Hokejové centrum Pouzar a most přes Záhvozdecký potok ve vojenském újezdu v Boleticích.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gomel
ctibi
11.04.13 10:48
B
12.04.13 09:23
zobrazit všechny komentáře