Karlovo náměstí čeká obnova, začne se s křižovatkami

Vložil
ČTK
09.04.2013 21:25
Praha

Praha - Karlovo náměstí v Praze 2 čeká rozsáhlá obnova. Už letos by se mělo začít s úpravou přilehlých křižovatek a semaforů, příští rok je v plánu rekonstrukce tramvajových tratí. Pražská rada dnes schválila dodatek k memorandu o rekonstrukci Karlova náměstí z roku 2010. Upřesňuje některé úpravy. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) by mohlo být celé náměstí obnoveno do roku 2018.
    "Chceme zlepšit problematiku přechodů, které jsou tam složité a vážné, chceme vyřešit otázku nástupních stanic a zeleně," řekl dnes na dotaz ČTK Svoboda (ODS).
    Zanedbaný park rozdělený frekventovanými ulicemi by se měl do budoucna proměnit v průchozí bulvár. Náklady by se podle dřívějších odhadů měly vyšplhat až na 500 milionů korun. Náměstí, které patří k největším ve střední Evropě, budou společně revitalizovat magistrát a Praha 2.
    "Na revitalizaci parku se budeme snažit natáhnout evropské peníze. Nejen na revitalizaci Karlova náměstí a jeho parkové části, ale také na revitalizaci ostatních zásadních parků v Praze," uvedl primátor. Pražské parky by podle něj měly do budoucna dostat podobu, v jaké kdysi vznikly.
    Obnova Karlova náměstí je prvním z významných projektů Kanceláře veřejného prostoru Útvaru rozvoje hlavního města, kterou teprve nedávno inicioval radní Tomáš Hudeček (TOP 09). "Ukazuje se zde nový přístup, který prosazuji, a to ustoupení od megalomanských projektů k jednoduchým a koncepčním úpravám. Takový postup je šetrný a vstřícný pro všechny - občany Prahy, lokalitu i městskou kasu," sdělil ČTK Hudeček.
    Podle vedoucí kanceláře Pavly Melkové je stav Karlova náměstí "dlouhodobě v neuspokojivém stavu, který je nutno řešit v co nejkratší době". Největším problémem je podle ní automobilová doprava. "Problémem je neprostupnost náměstí v podélném směru a v navázání na okolní ulice pro pěší po povrchu tak, jak by to ve městě pro lidi mělo být samozřejmé," uvedla Melková.
    Její kancelář má do konce roku připravit studii, která by vyřešila základní úpravy nejkritičtějších nedostatků náměstí. "První dílčí výstupy (ze studie) budou do konce dubna," sdělila dnes ČTK Melková.
    Projekt revitalizace náměstí a parku byl už v minulosti několikrát kritizován. V parku měla být vykácena asi polovina stromů, vysázeny nové aleje a asfaltové povrchy chodníků nahrazeny dlažbou. Památkáři chtějí zachovat park v původní podobě, jak ho navrhl parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, který sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů. Proti prvním plánům na obnovu se postavili místní obyvatelé, kteří odmítli kácení stromů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články