Stavba nového sídla Applu se opozdí kvůli bobtnání rozpočtu

Vložil
ČTK
08.04.2013 11:55
USA

San Francisco

Lord Norman Foster


San Francisco - Stavba nového gigantického sídla počítačové společnosti Apple v Kalifornii se kvůli bobtnajícímu rozpočtu nejspíše opozdí. Areál pro 12.000 zaměstnanců, který si vysnil zesnulý spoluzakladatel firmy Steve Jobs, by podle nových propočtů mohl stát až pět miliard dolarů (100 miliard korun) namísto původně plánovaných tří miliard. Jeho dokončení se tak posune nejspíš až na rok 2016.
    
Rozsáhlý areál podle plánů britského architekta Normana Fostera a jeho ateliéru představil Jobs v roce 2011, krátce před svou smrtí. Jeho nejvýraznější součástí je administrativní budova na prstencovém půdorysu, která je díky svému tvaru přirovnávána k vesmírné lodi. Právě zaoblené křivky administrativního objektu jsou jednou z příčin vysoké ceny za realizaci - na stavbě totiž nelze použít některé běžně dostupné materiály včetně skel, která se mají vyrábět na míru v Německu.
     Dalším důvodem astronomického rozpočtu je podle architektonických odborníků Jobsův perfekcionismus: projektanti totiž na jeho přání použili prvotřídní materiály a soustředili se na ekologii. Areál by měl být díky vlastním obnovitelným zdrojům energeticky soběstačný, veškeré komunikace a parkoviště budou zahloubené pod zemí.
     Obří firemní komplex kromě hlavní budovy obsahuje i další stavby, například podzemní konferenční sál pro tisíc lidí, fitness centrum pro zaměstnance či výzkumné centrum. Jobs původně předpokládal, že stavět se začne už v roce 2012 a stěhování se uskuteční v roce 2015. Stavební práce se ale nyní odsunuly, první demolice by na pozemku mohly začít letos v létě. Zpoždění se dává za vinu příliš vysokému rozpočtu, Fosterův ateliér údajně dostal za úkol navrhnout úspory ve výši jedné miliardy dolarů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články