V ČR funguje 200 bazénů a akvaparků, 99% z nich je ve ztrátě

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
06.04.2013 19:30
Jeseník

Babylon Liberec
Jeseník - V České republice funguje zhruba 200 bazénů a akvaparků, pouze zlomek z nich ale vykazuje zisk a obejde se bez milionových dotací městských samospráv. Na jednání zastupitelstva v Jeseníku, které projednalo záměr postavit ve městě nový akvapark, to dnes řekl Jan Šnajdr z  České spořitelny. V Česku spořitelna financovala stavbu zhruba 60 akvaparků a bazénů.
    
"Bazény a vodní světy jsou vždy černou dírou do městských rozpočtů. Znám pouze dva bazény, jejichž hospodaření je v černých číslech (ziskové)," upozornil Šnajdr, podle nějž je ziskový nový bazén ve Špindlerově Mlýně a akvapark v libereckém zábavním centru Babylon. "Ostatní bazény, které v  Česku jsou, nejsou schopny vydělat na náklady, které generují. Některé mohou být sice provozně v zisku, ale nevytváří dostatečný zisk, který by splatil původní investici a stačil na obnovu a údržbu," uvedl Šnajdr.
     Prodělečný je například akvapark na periferii Olomouce, který postavila radnice ve spolupráci s několika soukromými firmami. Akvapark od otevření v roce 2009 vykázal do konce roku 2011 kumulovanou ztrátu 73 milionů korun a celkové náklady na jeho stavbu převýší miliardu korun. V roce 2011 radnice akvaparku platila téměř 30 milionů korun, které společnost použila na provoz a splátky investičního úvěru. Loni byla dotace zvýšena na 45 milionů korun, s jejíž pomocí by měl akvapark do roku 2026 úvěr splatit.
     Loni návštěvnost městského akvaparku v Olomouci klesla téměř o pětinu. Zatímco v roce 2011 si přišlo užít vodních radovánek 221.000 lidí, tak loni jich bylo 180.000. Průměrná tržba na jednoho návštěvníka ale díky menšímu počtu slevových akcí vzrostla o 20 procent a celkové tržby zařízení tak zůstaly na úrovni roku 2011. Proti výstavbě akvaparku v minulosti protestovala iniciativa Naše Olomouc. Její stoupenci argumentovali tím, že provoz bude ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články