Machoňova pasáž v Pardubicích nemá zkolaudované byty

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
06.04.2013 19:05
Pardubice

Pardubice - Téměř po dvou letech oprav se dnes slavnostně otevřela Machoňova pasáž v Pardubicích. Unikátní památka ve stylu art deco dlouhá léta chátrala. Obchody v pasáži už mají nájemníky, kteří se připravují na první zákazníky. Byty v horních patrech ještě nejsou zkolaudované, řekl ČTK ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.
    
"V současné době běží dodatečné povolení šesti věcí. My nemůžeme pustit do provozu vrchní patra. Lidé si byty převzali, mohou si je vybavovat, ale nemohou tam bydlet," řekl Charvát.
     Fond musel zbourat stropy od druhého patra výš, dodal dva výtahy, postavil nový vstup do restaurace z parkoviště a zajistil ventilace z  digestoří. Na to musel požádat o změnu stavebního povolení. Podle médií se však majitelka sousedního domu odvolala.
     "Když to všechno dobře půjde, byty budou zkolaudované od konce dubna," řekl Charvát.
     Pasáž byla dokončena v  roce 1925, říkalo se jí "velkolepý palác průchodní". Podle architekta Kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Lukeše patří k nejzajímavějším ukázkám stylu art deco, který vrcholil na celém světě v první polovině 20. století.
     "U nás byl tento styl velmi populární. Propagovali jej Josef Gočár nebo Pavel Janák. Pasáž je krásným příkladem architektury art deco. Ale v trochu jiném pojetí než je to vidět u Janáka nebo Gočára, řekl bych takovém jemnějším a elegantnějším duchu," řekl ČTK Lukeš.
     Řada prvků se v pasáži nedochovala. Musely se zhotovit kopie trojramenných světel, které se ztratily. Mozaiková dlažba složená z 800.000 kostiček byla nahrazená novou, kameny jsou však z původních lomů v  Německu a Itálii. Většina skříní se renovovala. Dochovalo si i schodiště s  kovovým zábradlím.
     V pasáži si nájemci postupně otevřou 11 prodejen, čtyři kanceláře, jednu restauraci. K tomu náleží 64 parkovacích míst a 31 bytů. Celá stavba přišla na 182,5 milionu korun bez DPH. Fond je akciovou společností radnice a na opravy bral úvěr.
     "Budu velmi ráda, pokud se nám současně i  k Machoňově pasáži podaří zrekonstruovat třídu Míru," řekla primátorka Štěpánka Fraňková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články