Zvonička v Jamném

Zdroj
Adam Lenc
Vložil
Jan Kratochvíl
03.04.2013 23:20
Poté co původní dřevěná vidlicová konstrukce zvoničky opět uhnila a zvon odlitý v roce 1740 byl  dokonale vyčištěn a ošetřen, jsme se rozhodovali, jakou formu pro jamenskou zvoničku zvolit.

V obci není ani kostelík ani kaple, a proto byla pro novou zvoničku zvolena taková forma, která by se svým výrazem, symbolikou co nejvíce přibližovala těmto tradičním shromažďovacím místům, neplnila pouze roli zvonice, k návštěvníkům by promlouvala tajemnou řečí symbolů.
Nová stabilnější drobná sakrální architektura z klasických materiálů byla inspirována číslicí TŘI.

Základ tvoří tři křivé dubové klády trojnožky odkazující na křivolakost a zakroucenost životních poutí člověka, sbíhající se v jediném bodě, v malém křížku na vrcholku. Každá noha trojnožky nese jednoduchý symbol Boží Trojice - Otec, Syn, Duch. Prosté, jednoduché vrypy jsou vybarveny červenou barvou, barvou života.  Tři boží podoby se splétají v jeden hlas zvonu. Na zemi pod zvonem se z vysvěceného místa plazí had v podobě plastiky jako symbol hříchu, pokušení - na vysvěceném místě není pro něho místo.  Do dálky září střecha zvoničky tvořená ze tří měděných trojúhelníků spojených vrcholovým křížkem. Zdánlivě předimenzovaná střecha na pevných základech odkazuje k pevné a nekonečné víře. Jedna noha trojnožky označená křížem, symbolem Ježíše Krista, Boha - Syna, stojí v cestě tak, aby se s Ježíšem každý přicházející mohl potkat.

Sympatické je, že na stvoření této drobné stavbičky, která se v žádném případě nechce prvoplánovitě líbit, se podílelo celkem 21 občanů z okolí Jamného. Ani se nechce věřit, že součet 2+1 = 3 ...

Jan Zeman - starosta Boršova nad Vltavou a autor návrhu
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pane starosto ...
Baum Mirko
04.04.13 10:33
Vim, ze se mam radovat,
T.Fiala
04.04.13 05:40
Nadherne
takyarchitekt
04.04.13 11:20
Horečky
Marpen
05.04.13 11:10
fa
katerina
07.04.13 12:01
zobrazit všechny komentáře