Litomyšl v květnu dokončí první stavby na zámeckém návrší

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
03.04.2013 22:50
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl na Svitavsku chystá otevření prvních památkově chráněných objektů, které opravuje v projektu Zámecké návrší. Patrně 19. května se veřejnosti otevře zámecká jízdárna a zámecký pivovar. Dokončení některých staveb se naopak zdrží kvůli archeologickým nálezům. Novinářům to dnes řekl starosta Michal Kortyš.
    
"V objektech se uskuteční koncert, výstavy a následovat bude hudební festival Smetanova Litomyšl. Všechny stavby budeme otevírat postupně," řekl starosta.
     Projekt Zámecké návrší zahrnuje opravu sedmi historických budov a čtyř volných prostranství a zároveň restaurátorské práce. Do konce června by stavebníci měli předat zámecké nádvoří. Naopak dláždění u předzámčí potrvá déle, protože tam nejsou hotové archeologické výzkumy. Významné nálezy hlásí archeologové i v piaristické koleji.
     "Musíme to přeprojektovat. V suterénu byl refektář, tam stavět nemůžeme. A museli jsme slevit o půl metru v horní části stavby," uvedl starosta.
     Podle starosty teď musí nové zadání zpracovat projektant a dokončení celé stavby se zdrží. Radnice dostala na projekt 400 milionů korun z Evropské unie a s opravami začala v roce 2011. Hotovo by měla mít do konce letošního roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články