Holešovický dům, který měl problémy se statikou, je zkolaudován

Vložil
ČTK
29.03.2013 16:55
Praha


Praha - Luxusní bytový dům Prague Marina v pražských Holešovicích, který měl od loňského dubna problémy se statikou, je opraven a byl zkolaudován. Na opravu je pětiletá záruka. ČTK o tom dnes informoval Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která zastupuje obyvatele domu.
    
V části budovy se loni na jaře deformovala asi čtvrtina sloupů, které dům podpírají. Několik desítek lidí muselo být dvakrát evakuováno. Bytový dům se 150 luxusními byty dělníci zajistili bezprostředně po havárii. Na rekonstrukci se společně podílel developer, tedy společnost Prague Marina a firma Metrostav, která dům stavěla.
     "Považujeme za úspěch, že se nám podařilo zajistit opravu dohodou, a to v tak krátkém čase. Podstatné pro obyvatele je především to, že oprava byla provedena na náklady stavební firmy a developera a že jim byla poskytnuta prodloužená záruka," uvedl Novotný.
     Do Vánoc stavbaři zesílili konstrukční části domu, v lednu a únoru byly ještě v plánu dokončovací práce. Drobné úpravy se uskuteční ještě po oteplení, chystá se například oprava trávníků nebo zavlažovacího systému.
     Podle odborných analýz havárii způsobilo několik faktorů. Jednak šlo o nevhodné technické řešení, chybné napojení betonové a ocelové konstrukce, také nebylo zohledněno přirozené tvarování betonu po dokončení stavby. K těmto hlavním příčinám pak přispěl i náhlý rozdíl teplot, který by ale sám o sobě havárii nezpůsobil, vyplývá podle informací ČTK z analýz. Případ řeší policie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články