Brněnská výstava sleduje osudy Baťových měst po celém světě

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
28.03.2013 19:25
Brno

Brno - Osudy měst, která po celém světě rozvíjel či přímo zakládal podnikatel Tomáš Baťa, ukazuje výstava v brněnském Domě umění. Baťovo obuvnické impérium zahrnovalo desítky měst, výstava detailně sleduje osudy tří z  nich - East Tilbury ve Velké Británii, Batanagaru v Indii a Möhlinu ve Švýcarsku. Nechybí ani informace o Baťově Zlínu, kam se výstava na podzim přesune. Architektonické řešení výstavy výrazně pracuje s krabicemi od bot.
    
Baťa při budování podniku často umisťoval výrobu do zemí, kde chtěl obuv prodávat, aby se vyhnul dovozním clům. "V podstatě ve světě hledal ideální město, například z hlediska polohy a napojení na dopravní cesty," uvedl jeden z  kurátorů Rostislav Koryčánek. Výrobní haly, domy pro dělníky a další stavby vznikaly podle jednotného architektonického a urbanistického plánu, přizpůsobovaného místním podmínkám.
     Výstava přibližuje budování továrních areálů i jejich další osudy poté, co výroba obuvi skončila. Například v britském East Tilbury se boty přestaly šít v roce 2005 a místní vzpomínají na časy baťovské prosperity. Areál se nejspíš díky blízkosti Londýna změní v  rezidenční čtvrť. V Batanagaru nový investor přestavuje Baťovo město v prostor pro bydlení a nákupy. "V Möhlinu areál koupil výrobce tkalcovských strojů a přesunul do něj svou výrobu, plánuje dokonce jeho rozšíření," řekla kurátorka Markéta Březovská.
     Výstava si všímá také precizní organizace Baťova podniku a jeho sociálního inženýrství, snahy vytvořit "nového člověka", výkonného a spokojeného zaměstnance. Na jedné straně Baťa jako zaměstnavatel poskytoval svým lidem nemalé sociální výhody a staral se o jejich vzdělání a rozvoj, na druhé straně vyžadoval disciplínu a uplatňoval přísnou kontrolu.
     Expozice nazvaná Baťova města vznikla díky mezinárodnímu výzkumnému projektu Nadace Bauhaus v Desavě v Německu, kde měla také premiéru. Po repríze v  Basileji se přesunula do Brna, aby na podzim doputovala do Zlína, kde Baťovo podnikání začalo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články