Zástupci Wannieck gallery nesouhlasí s dohodou, v dubnu zavřou

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
28.03.2013 11:40
Brno

Brno - Zástupcům galerie Wannieck gallery se nelíbí dodatek k  nájemní smlouvě, který navrhla městská společnost Jižní centrum, a rozhodli se od dubna začít vyklízet prostory. Jižní centrum nabídlo galerii možnost zůstat v  bývalé továrně do listopadu s tím, že poslední dva měsíce by měla na vyklizení prostoru. Podle donátora galerie Miroslava Lekeše by to znamenalo jen odsunutí problému. S Jižním centrem chce Lekeš dál jednat, mezitím ale galerii od 2. dubna uzavře.
    
Problémy galerie začaly na konci února, kdy jí městská společnost vypověděla smlouvu kvůli neplacení nájmu a dluhu téměř 500.000 korun. Galerie dluh druhý den zaplatila a od té doby s pronajímatelem jedná o dalším osudu budovy bývalé strojírny továrny Vaňkovka i o největší sbírce současného umění v regionu. Na zasedání představenstva Jižního centra se rozhodlo, že galerie může zůstat do listopadu, což dává prostor k dalším jednáním. Musí ale do tohoto pátku zaplatit předem nájem více než jeden milion korun.
     "Se zaslaným dodatkem nemůžeme souhlasit, neboť jen výpověď a vystěhování posouvá o  několik měsíců. Dodatek navíc nelze měnit a byl sestaven bez našich připomínek," uvedl Lekeš. "Bohužel, od 2. dubna 2013 přecházíme automaticky do režimu vyklízení galerie, který musíme akceptovat, tudíž ji musíme zavřít, což v  případě nevůle představitelů Jižního centra, a. s., může být opravdu navždy," dodal.
     Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) dnes opět novinářům řekl, že v  případě odchodu Wannieck gallery budou prostory strojírny sloužit opět kultuře. "Panu Lekešovi zaslalo Jižní centrum minimálně devět upozornění na to, že má nájem doplatit. Postup s výpovědí smlouvy proto považuji za správný," podotkl primátor. Zástupci galerie už dříve uvedli, že s jejich odchodem pravděpodobně Wannieck gallery skončí. Svoji sbírku nechtějí nikomu půjčovat, ani se přesouvat do jiných prostor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články